//

Kathedraal van Wells (Somerset)

Kathedraal van Wells - CC
Kathedraal van Wells - CC

Kathedraal van Wells, gezien vanuit de tuinen van het bisschoppelijk paleis - CC
Kathedraal van Wells, gezien vanuit de tuinen van het bisschoppelijk paleis – CC
De kathedraal van Wells in het zuidwesten van Engeland werd gebouwd tussen 1175 en 1490, brijwel volledig in gotische stijl. In de kathedraal, die gewijd is aan de apostel Andreas, is een van de grootste verzamelingen middeleeuwse beelden van Europa te vinden.


Op de plek waar nu de kathedraal staat, stond in het verleden een Saksische dom. Deze werd in verband met de bouw van het nieuwe godshuis volledig afgebroken. Materiaal van de oude dom werd wel gebruikt voor de bouw van de kathedraal.

Het beroemdste deel van de kathedraal van Wells bevindt zich aan de westkant. Hier zijn 297 stenen beelden in verscheidene rijen boven elkaar te zien, een groot aantal daarvan is levensgroot. In de noordelijke kruisgang is een astronomische klok van Ralph Erghum te bewonderen.

In 2014 was de kathedraal even wereldnieuws doordat een 69-jarige vrouw tijdens een bezichtiging van de klokkentoren viel. De vrouw maakte een val van ruim negen meter en kwam vervolgens vast te zitten tussen twee torentjes. Ze werd uiteindelijk uit haar benaderde positie bevrijd door een helikopter van de Britse luchtmacht. De vrouw raakte bij de val gewond aan haar heup, arm en benen

Enkele foto’s van de kathedraal van Wells:

Kathedraal van Wells - CC
Kathedraal van Wells – CC
Westkant van de kathedraal van Wells - CC
Westkant van de kathedraal van Wells – CC
Westkant van de kathedraal van Wells - CC
Westkant van de kathedraal van Wells – CC
Kathedraal van Wells - CC
Kathedraal van Wells – CC

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: