Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Middeleeuws Byblos

Videos over Byblos
1 minuut leestijd
De Grieks-Orthodoxe kerk van Byblos
De Grieks-Orthodoxe kerk van Byblos

Vandaag rond ik mijn reeks af over de expositie over Byblos in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ik heb er met plezier over geschreven. Het museum is me dierbaar. Ook Libanon is me dierbaar, ik gun de Libanezen leukere publiciteit dan waarmee ze doorgaans in het nieuws komen, en ik heb bij elk bezoek fijne dagen doorgebracht in Byblos. Oftewel, zoals het nu heet, Jbeil.

Jbeil heeft een aardige souq vol kleine winkeltjes, waarvan er een onderdak biedt aan een piepklein fossielenmuseum. (Over de fossielen van Byblos is ook een interessant verhaal te vertellen.) Het haventje is tegenwoordig vooral in gebruik voor vissers en een paar kleine plezierjachten. Er is een wassenbeeldenmuseum en er zijn wat cafés, waarvan sommige betere dagen hebben gehad. Ik eet graag in Al-Bahr, wat gewoon “zee” betekent. Het ligt even buiten de stad, naar het noorden, aan het strand.

En nee, de zeurpiet die me naar mijn financiële belang vraagt: Al-Bahr betaalt me geen cent. En dat plan om naar Libanon te gaan om filmpjes te maken, dat kwam van mijn vriendin. Ik heb later een financiële tegemoetkoming van het Rijksmuseum van Oudheden gehad waarmee we een kwart van onze kosten konden dekken. Het museum heeft geen inhoudelijke bemoeienis gevraagd. Ik vertel dit, want ik ben de insinuaties dat ik betaald reclame maak, meer dan zat. Als je werkelijk denkt dat mensen alleen door financiële belangen worden gedreven, moet je je mensbeeld laten nakijken.

Mijn laatste filmpje had eigenlijk moeten gaan over het Kruisvaarderskasteel dat nog steeds boven Byblos uit torent. Het is het eerste wat je ziet als je het stadje vanaf de grote weg nadert. Er is ook nog een stadspoort uit die tijd, compleet met Mariabeeld, en de ingang tot het haventje wordt bewaakt door verdedigingswerken uit de tijd van de Kruistochten. Twee kerken langs de weg naar de haven dateren eveneens uit de Middeleeuwen. Middeleeuws Byblos biedt een interessant verhaal, maar op de dag dat we aan het filmen waren, zijn we daar simpelweg niet meer aan toegekomen. U zult er zelf voor naar Libanon moeten.

Wat ik nog wel voor u heb: een Byzantijnse olijfoliepers. Byzantijnse olijfoliepersen zijn in de mode. Hier is er nog een, ook uit Libanon, pas ontdekt.

Video 26: Middeleeuws Byblos

https://youtu.be/xJSHujMLtGU

~ Jona Lendering

Dit bericht verscheen eerder op de Mainzer Beobachter. De auteur kreeg een tegemoetkoming in zijn reiskosten van het Rijksmuseum van Oudheden. De expositie Byblos, ’s werelds eerste havenstad is tot en met 12 maart te bezoeken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het publieksboek is als Open Access-bestand te vinden bij Sidestone Press en ook als papieren boek te bestellen.

Jona Lendering is historicus, webmaster van Livius.org en docent bij Livius Onderwijs. Hij publiceerde verschillende boeken en verzorgt een nieuwsbrief over de Oudheid. Zie ook zijn blog: mainzerbeobachter.com

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.314 actieve abonnees

"Geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken voor een breed publiek."

Meer informatie over ons project

Volg ons: