In Friesland is maandag op 100-jarige leeftijd Miep Gies overleden. Gies werd vooral bekend als de redster van de dagboeken van Anne Frank. Ze was de laatste overlevende die de familie Frank hielp onderduiken in het Achterhuis. Ze is dinsdag na een kort ziekbed overleden.
Miep Gies werd op 15 februari 1909 geboren in Wenen. Na de Eerste Wereldoorlog reisde, net als vele andere ondervoede Oostenrijkse kinderen, naar Nederland om aan te sterken. Ze werd geadopteerd door de Nederlandse familie Nieuwenburg uit Leiden. Later verhuisde het gezin naar Amsterdam.
Op 24-jarige leeftijd kreeg Gies een baan bij het bedrijf Opekta, een bedrijf dat geleid werd door de vader van Anne Frank: Otto. Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog duidelijk werd dat de familie Frank moest onderduiken besloot Miep Gies, samen met enkele anderen, de familie te helpen.
Terwijl de familie Frank ondergedoken zat in het Achterhuis, werkte Gies vlakbij als secretaresse voor het bedrijf van Otto Frank.
Dagboek
Nadat de onderduikers waren verraden zorgde Gies er voor dat het dagboek van Anne Frank uit handen van de Duitsers bleef. Na de oorlog gaf ze deze aan Otto Frank, die de concentratiekampen als enige van de familie overleefde. Na de oorlog herinnerde ze zich Anne Frank als een leergierige kleuter met pretoogjes, die graag sprak, maar direct vol aandacht was als iemand haar aansprak of iets vertelde.
Miep Gies ontving vanwege haar werk tijdens de oorlog verschillende binnen- en buitenlandse onderscheidingen, waaronder de Yad Vashem-onderscheiding. In 1995 werd zij Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Enkele maanden geleden vernoemde de Internationale Astronomische Unie (IAU) een planetoïde naar Gies.
De Anne Frank Stichting heeft vanwege het overlijden van Miep Gies een condoleanceregisters geopend in het Anne Frank Huis in Amsterdam. Ook in het buitenland is het overlijden van Miep Gies groot nieuws. Onder meer Sky News, CNN en BBC berichten erover. Volgens de BBC was Gies een ware ambassadeur voor Anne Franks dagboek.
Overzicht van boeken over Anne Frank
Lees ook: Anne Frank (1929-1945) – En haar dagboek ‘Het Achterhuis’