Moord tsaar Nicolas II opnieuw onderzocht

1 minuut leestijd

Tsaar Nicolaas II en zijn gezin in 1910
De moord op de laatste Russische tsaar en zijn familie moet opnieuw worden onderzocht. Dat heeft een Russische rechter bepaald.

Tsaar Nicolas II werd samen met zijn familie in 1918 vermoord. Naar men aanneemt zijn zij door de Bolsjewieken (communisten) geëxecuteerd in een kelder in Jekatarinenburg in de Oeral. In 2008 werd de familie gerehabiliteerd.

Er werd al eerder een onderzoek naar de moord ingesteld. Omdat dat onderzoek echter te lang duurde en de verdachten toch allang zijn overleden, besloot de aanklager, Vladimir Solovyov, het onderzoek te sluiten. Dat verzoek heeft de Russische rechter nu afgewezen. Volgens de rechter doet het er niet toe of de schutters nog in leven zijn, omdat in 2008 de verantwoordelijkheid van de moord bij de Staat is neergelegd.

Familie van de laatste tsaar is blij met de uitspraak. “Dit is een belangrijke stap in onze zoektocht naar de waarheid”, zegt advocaat German Lukyanov tegen het internationale persbureau Reuters. Hij vertegenwoordigt groothertogin Maria Vladimirovna, een nabestaande van de Romanovs die vindt dat ze aanspraak maakt op de Russische troon. “Het Russische volk heeft er recht op om te weten wat er is gebeurd”, aldus Lukyanov.

Volgens veel Russen is er nog veel onduidelijkheid over de moord op de tsarenfamilie. In 1991 werden resten die van de familie zouden zijn opgegraven en herbegraven in de Petrus-en-Pauluskathedraal in St Petersburg. Nog altijd is echter niet zeker of dat daadwerkelijk de resten waren van de tsaar. Wel werd in 2008 duidelijk dat de stoffelijke resten die eind 2007 in Jekatarinenburg werden gevonden van de kinderen van tsaar Nicolaas II waren, Aleksej en Maria.

De Romanovs heersten driehonderd jaar over Rusland. Enkele maanden geleden overleed de laatste Romanov die in Rusland is geboren.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×