Dark
Light

Museum Het Valkhof tijdelijk gevestigd in bankgebouw

Auteur:
1 minuut leestijd
Voormalige ABN AMRO gebouw aan het Keizer Karelplein in Nijmegen
Voormalige ABN AMRO gebouw aan het Keizer Karelplein in Nijmegen (Foto: Museum Het Valkhof)

Museum Het Valkhof neemt vanwege een grote verbouwing tijdelijk zijn intrek in het voormalige ABN AMRO gebouw aan het Keizer Karelplein in Nijmegen. Het museum zal er de komende twee jaar onder meer de recent ontdekte Romeinse schatten uit Herwen Hemeling tentoonstellen.

Op 30 september aanstaande is het museum voor de laatste keer te bezoeken op de oude locatie, aan het Kelfkensbos. Het zal daarna enkele maanden duren voordat het tijdelijke onderkomen in het voormalige bankgebouw gereed is. Die opening staat gepland voor woensdag 1 maart volgend jaar. Vast onderdeel op de nieuwe locatie wordt het recent ontdekte Romeins heiligdom, gevonden in de Gelderse plaats Herwen Hemeling.

Het museum wil het pand aan het Keizer Karelplein inzetten als ontmoetingsplaats. Het gaat er bezoekers ontvangen voor educatieprogramma’s, activiteiten, tijdelijke tentoonstellingen en manifestaties. Daarnaast biedt het werkplek aan medewerkers. In 2023 zal er een grote tentoonstelling over zwarte gaten te zien zijn: Into the Black Hole.

Heropening

In de tussentijd wordt het museum verbouwd. Het museumpand wordt ingrijpend gerenoveerd en moet een “toegankelijkere uitstraling” krijgen. Ook de presentaties van de collecties worden vernieuwd. De opening van het vernieuwde museum aan het Kelfkensbos vindt plaats in het voorjaar van 2025.

Een groot deel van de vaste collectie van het museum verhuist niet mee naar de tijdelijke locatie en belandt gedurende de verbouwingsperiode in depot. Deze objecten – waaronder het Godenpijler, het ruitermasker, het Nijmeegs uiltje of het Gezicht op Nijmegen van Jan van Goyen – zullen pas na voltooiing van de verbouwing weer te zien zijn voor het publiek.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×