Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht moet binnenkort waarschijnlijk de deuren sluiten. Door het wegvallen van belangrijke subsidies van zowel de gemeente Dordrecht als het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, komt het voortbestaan van het museum ernstig in gevaar. Dat meldt het museum in een persbericht.
Het museum beheert met meer dan 325.000 objecten een van de grootste collecties onderwijserfgoed van Nederland. De verzameling omvat onder meer schoolmeubilair, leermiddelen, boeken, rapporten en zelfs spiekbriefjes, en geeft inzicht in de ontwikkeling van het Nederlandse onderwijs door de eeuwen heen. Jaarlijks trekt het museum zo’n 30.000 bezoekers, waaronder meer dan 7.000 scholieren.
Sinds 2012 is het museum gevestigd in het monumentale pand ‘De Holland’ in Dordrecht, ontworpen in door de bekende architect Sybold van Ravensteyn. Daarvoor was het ondergebracht in de oude gemeentebibliotheek van Rotterdam.
Bezuiniging
De gemeente Dordrecht maakte begin februari bekend de subsidie aan het Onderwijsmuseum te willen stoppen. Enkele weken later maakte ook het ministerie bekend vanwege een bezuiniging de subsidie aan het museum te staken. Omdat de bijdragen van de gemeente en het Rijk samen het grootste deel van het budget vormen, ziet het museum geen mogelijkheid meer om door te gaan.
De plannen om de subsidies stop te zetten zijn nog niet officieel goedgekeurd door de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Dordrecht, maar het museum verwacht niet dat die plannen nog worden tegengehouden. Peter Vrancken, voorzitter van de Raad van Toezicht, spreekt van een “onherstelbaar verlies”.
Een schat aan kennis en geschiedenis dreigt te verdwijnen, en dat raakt ons diep.
De instelling wijst er verder op dat met een sluiting ook een kenniscentrum voor onderwijsprofessionals en beleidsmakers verloren gaat. Het Onderwijsmuseum blijft voorlopig nog wel open, maar bereidt zich intussen dus voor op een sluiting. Tegelijk wordt gekeken hoe de collectie en kennis van het museum bewaard kunnen blijven voor de toekomst.