Dark
Light

Grote NAVO-operatie precies 75 jaar na nazi-invasie Rusland

1 minuut leestijd
Operatie Barbarossa - Duitse tank - cc
Operatie Barbarossa - Duitse tank - cc

In Polen is momenteel een grote NAVO-oefening aan de gang, waaraan 31.000 soldaten uit 24 landen meedoen. Dat Duitsland de leiding wilde nemen over de opbouw van NAVO-troepen in de regio is volgens de Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder geen goede zaak. Dat meldt de Salzburger Nachrichten.

Gerhard Schröder, 2015 - cc
Gerhard Schröder, 2015 – cc
Schröder stelt dat onvoldoende rekening is gehouden met het feit dat de operatie aan de Russische grens precies 75 jaar na de nazi-invasie van Rusland plaatsvindt. De oud-politicus verwijt de Duitsers gebrek aan sensitiviteit. In Rusland wordt op 22 juni altijd herdacht dat het land op die dag in 1941 werd binnengevallen door de nazi’s.

In het interview met de Oostenrijkse krant pleit Schröder verder voor ontspanningspolitiek ten opzichte van Rusland en opheffing van de sancties die twee jaar geleden werden ingesteld naar aanleiding van de ontwikkelingen in Oekraïne. Volgens Scrhröder heeft Europa Rusland nodig.

De oud-bondskanselier Gerhard Schröder is momenteel voorzitter van de toezichtraad van Nord Stream, een project dat het transport van Russisch aardgas door de Oostzee naar Duitsland mogelijk maakt.

Anakonda-2016

De tiendaagse NAVO-operatie in Polen (Anakonda-2016) is de grootste militaire oefening in Polen sinds de val van het communistische regime in 1989. Amerikaanse troepen houden gelijktijdig oefeningen in Litouwen, Estland en Letland, drie andere buurlanden van Rusland.

Rusland beschouwt de aanwezigheid van de NAVO-troepen als een bedreiging. Een woordvoerder van Vladimir Poetin liet eerder weten dat de oefening “niet bijdraagt aan de sfeer van vertrouwen en veiligheid” die volgens hem nodig is in Europa. Volgens het Poolse leger is de oefening transparant en zijn ook internationale waarnemers uitgenodigd.

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Duitse tanks Polen van west naar oost doorkruisen.

Boek: Wiking – Een Nederlandse SS-er aan het oostfront

Promotievideo Anakonda-2016

https://youtu.be/ajhxm4pUbNs
×