Dark
Light

Nederland brengt Ethiopische 18e-eeuwse kroon terug

Auteur:
1 minuut leestijd
De Ethiopische keizerskroon - Still YouTube
De Ethiopische keizerskroon - Still YouTube

De Nederlandse regering heeft donderdag een achttiende-eeuwse religieuze kroon, eigendom van de Ethiopische Orthodoxe Kerk, teruggebracht naar Ethiopië. De overdracht vond plaats in Addis Abeba in bijzijn van de de Ethiopische premier Abiy en Sigrid Kaag, de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De achttiende-eeuwse kroon bleek jarenlang in de Nederlandse havenstad Rotterdam te hebben gelegen. Sirak Asfaw, een Nederlander van Ethiopische afkomst, bewaarde de kroon. Vorig jaar nam hij via kunstkenner Arthur Brand contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij bespraken op welke manier dit culturele erfgoed terug kon naar Ethiopië. Vanaf dat moment is er in goed overleg gewerkt aan de beste manier om de kroon terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar.

Veel Ethiopiërs beschouwen de zogeheten keizerskroon als een heilig voorwerp. Er zijn circa twintig van deze kronen. Op de teruggebrachte kroon is onder meer een verwijzing te vinden naar keizer Fasilides die in 1632 aan de macht kwam.

Video waarin Sirak Asfaw vertelt over de kroon

Zwarte markt

Sirak Asfaw kwam in de jaren negentig bij toeval in bezit van de kroon. Hij trof het bijzondere voorwerp aan bij iemand uit Ethiopië die bij hem op bezoek was en vreesde dat die persoon de kroon op de zwarte markt zou verkopen. Asfaw besloot het voorwerp daarom te bewaren tot het veilig was om de schat terug te brengen naar zijn geboorteland. Ethiopië was jarenlang verwikkeld in een oorlog met buurland Eritrea.

Sirak Asfaw was donderdag ook aanwezig bij de overdracht van de kroon. Minister Kaag zei tijdens de bijeenkomst:

‘We zijn vereerd en verheugd dat we de kroon hebben kunnen terugbrengen naar de plek waar die thuishoort.’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×