Nederland heeft geen postkantoren meer

Hal van het postkantoor aan de Neude in Utrecht – Foto: CC/GVR
Nederland heeft sinds donderdag geen zelfstandige postkantoor meer. De laatste twee postkantoor van het land sloten donderdag de deuren gesloten.

Drie jaar geleden besloten PostNL en ING dat de zelfstandige postkantoren allemaal dicht zouden gaan. Vanaf dat moment is het snel gegaan. Het ene na het andere postkantoor sloot de deuren tot er nog maar twee over waren: het hoofdpostkantoor aan de Neude in Utecht en een postkantoor in Rotterdam-Kralingen. Deze twee postkantoren waren donderdag voor het laatst geopend.

Nederlanders kunnen tegenwoordig voor hun postzaken terecht bij servicepunten in verschillende supermarkten en andere winkels. Het zelfstandige postkantoor bestaat niet meer.

- advertentie -Het hoofdpostkantoor van Utrecht was gevestigd in een bijzonder pand aan de Neude. Het pand werd ontworpen door architect J. Crouwel jr. en werd in 1924 opgeleverd. Met name de hal van het pand springt in het oog vanwege zijn hoge paraboolvormige bogen. Het pand biedt straks plek aan horeca en winkels.

Het eerste postkantoor in Nederland verscheen in 1799. Naar Frans voorbeeld werden de posterijen in die periode omgevormd tot nationale ondernemingen. De posterijen werden in 1807 ondergebracht bij het departement van financiën. Dit was het gevolg van de Eerste Postwet die regelde dat de staat een monopolie had waar het ging om de verzameling, het vervoer en de bezorging van poststukken. In het hele land werden vanaf dat moment dezelfde tarieven gehanteerd.

Lees ook: Postkantoren en postbezorging in Nederland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: