Nederland leek ooit op de Bahama’s van nu. Dat zegt geoloog Henk Kombrink van de Universiteit van Utrecht in zijn proefschrift ‘Tijdens het Carboon’.
Meer dan 300 miljoen jaar geleden lag Nederland op de evenaar. In deze warme tijd ontstonden koraalriffen van tientallen kilometers lang die werden omgeven door gebieden met zeer grote waterdiepte. Dat denkt Kombrink tenminste.
De promovendus van de Universiteit van Utrecht onderzocht met behulp van digitale doorsnedes de Nederlandse bodem van Friesland, Groningen en de Noordzee tot een diepte van zeven kilometer. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er carbonaatplatformen liggen op ongeveer vijf kilometer diepte in de Nederlandse bodem. Op de randen van deze carbonaatplatformen die bijvoorbeeld te vinden zijn bij het Great Barrier Reef en de Bahama’s ontwikkelen zich vaak koraalriffen.
Kombrink acht het waarschijnlijk dat zich ook in Nedeland koraalriffen hebben gevormd. Bewezen heeft hij dat echter niet. Daarvoor zijn boringen nodig. De top van het carbonaatplatform bevindt zich op vijf kilometer diepte. Als er zich een koraalrif heeft gevormd dan is dat inmiddels bedekt onder een dik pakket sediment omdat Nederland al miljoenen jaren een dalingsgebied is.
Kombrink presenteert zijn proefschrift 19 december.
- Interview met Kombrink op BNR Nieuwsradio
- Abonneer je op de nieuwsbrief van Historiek.net