Nederlander erkend als overlevende atoombom Nagasaki

1 minuut leestijd
replica van de “Fat Man” (Foto: Kevin Prenger)
Replica van de “Fat Man”, de atoombom die boven Nagasaki werd afgeworpen (Foto: Kevin Prenger)

De Nederlander Dick Büchel van Steenbergen is door de Japanse autoriteiten officieel erkend als krijgsgevangene die de atoombom op Nagasaki overleefde. De 93-jarige Nederlander krijgt daarom een uitkering van de stad.

Paddenstoelwolk boven Nagasaki, 1945
Paddenstoelwolk boven Nagasaki, 1945
Büchel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op Java door de Japanners gevangengenomen. Vervolgens werd hij naar een kamp in Nagasaki gebracht. Hij verbleef daar ook op 9 augustus 1945, de dag waarop de Amerikanen een atoombom boven de stad afwierpen.

De Nederlander krijgt daarom nu het zogenaamde hibakusha-certificaat. Hibakusha betekent in het Japans ‘slachtoffers van de explosie’. Het certificaat geeft recht op gratis medische behandelingen en uitkeringen. Het is bijzonder dat Büchel het certificaat krijgt. In totaal hebben slechts elf buitenlandse krijgsgevangenen de erkenning gekregen van Nagasaki. Büchel vroeg het certificaat eind vorig jaar aan via de Japanse ambassade in Den Haag.

Boek: De man die Nagasaki overleefde

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×