Ter gelegenheid van de vijfenzestigste verjaardag van Nijntje Pluis wordt een speciale munt geslagen. Ook geestelijk vader Dick Bruna krijgt een eigen herdenkingsmunt.
Dick Bruna bracht in de jaren vijftig van de vorige eeuw voor het eerst een boek over Nijntje uit. Naar verluidt liet hij zich inspireren door een wit konijntje dat hij kort daarvoor in de tuin van zijn vakantiewoning in Egmond aan Zee had gezien. De verhaaltjes met tekeningen die Bruna in de jaren hierna over het konijntje maakte werden enorm populair. Zijn boekjes zijn inmiddels in meer dan vijftig talen vertaald, en er zijn meer dan 85 miljoen Nijntje-boeken over de hele wereld verkocht. In het buitenland heet het konijntje meestal Miffy.
Vast stramien
De jubileummunten verschijnen op 23 augustus, op die dag in 1927 werd de illustrator en schrijver Dick Bruna in Utrecht geboren. Er verschijnen drie speciale uitgaven. Een 2 euromunt, een zilveren munt met een Delfts blauwe tegel en een gouden munt. Van de 2 euromunten worden 15.000 exemplaren geslagen, van de zilveren munt 750 exemplaren en van de meest kostbare Nijntje-munt worden maar tien exemplaren verkocht. Deze laatste zijn inmiddels al uitverkocht. De 2 euromunten komen niet in circulatie. Er kan dus niet mee betaald worden. De Koninklijke Nederlandse Munt over Bruna en Nijntje:
“Ruim zestig jaar lang maakte hij prentenboeken volgens een vast stramien: handzame, vierkante boekjes met rechts twaalf tekeningen en links een tekst van vier regels (op rijm). Zowel de warme kleuren als de speciale manier van tekenen (met rafelige lijnen) zijn typerend voor de stijl van Dick Bruna.”
De illustrator verwierf niet alleen faam met Nijntje, maar werd onder meer ook beroemd door zijn ontwerpen voor de pocket-serie zwarte beertjes en met affiches die hij voor de uitgeverij A.W. Bruna ontwierp.
Boek: Dick Bruna