Noord-Holland heeft eigen archeologiecentrum

1 minuut leestijd
Huis van Hilde (Twitter)
Huis van Hilde (Twitter)

Huis van Hilde (Twitter)
Huis van Hilde (Twitter)
De provincie Noord-Holland heeft vanaf morgen een eigen archeologiecentrum: het Huis van Hilde in Castricum. Alle archeologische vondsten en collecties die de provincie in de loop van de afgelopen decennia heeft binnengekregen worden er bewaard. Daarnaast is er een grote tentoonstellingsruimte.

Reconstructie van Hilde van Castricum - cc
Reconstructie van Hilde van Castricum – cc
Het archeologiecentrum is ontwikkeld in opdracht van de provincie. De vaste tentoonstelling in het Huis van Hilde staat in het teken van de geschiedenis van de provincie, van Neanderthalers tot en met de Tweede Wereldoorlog.

De expositie toont onder meer veertien levensechte mensfiguren, waaronder Hilde uit Castricum, Cees de Steentijdman van Mienakker, de Alkmaarse vrouw Brecht en Willem en Hillegonda van Brederode. Archeologen groeven hun skeletten op uit de Noord-Hollandse bodem. Met forensische technieken zijn van een aantal de gezichten gereconstrueerd. De kleding is op originele wijze nagemaakt.

Educatieve activiteiten

In de vaste tentoonstelling staan verder veel nooit eerder getoonde archeologische vondsten, waaronder drie historische kano’s uit de Wieringermeer (3300 v.Chr.) en Uitgeest (600 v.Chr.), enkele middeleeuwse sarcofagen, sieraden, wapens, amuletten en gereedschap. Vanuit de tentoonstelling is er ook een doorkijkje naar het grote depot, waar 10.000 dozen met 2 miljoen archeologische vondsten worden bewaard.

Het centrum verzorgt ook educatieve activiteiten, tijdelijke tentoonstellingen en evenementen.

Huis van Hilde wordt donderdag officieel geopend door gedeputeerde Elvira Sweet. Vanaf aankomende vrijdag is het publiek welkom.

Korte video over Huis van Hilde

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×