Ondervoeding hongerwinterbaby’s werkt nog altijd door

1 minuut leestijd
Twee deelnemers aan de hongertochten tijdens de hongerwinter (cc- Anefo)
Twee deelnemers aan de hongertochten tijdens de hongerwinter (cc- Anefo)

Het AMC heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de gezondheidstoestand van kinderen die tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 werden verwekt. Veel van deze kinderen blijken blijken blijvend negatieve gevolgen te hebben ondervonden van de ondervoeding van hun moeder.

Veel voorkomende ziekten zoals hart-, vaat-, long- en nierziekten, maar ook borstkanker en depressie hun oorsprong hebben in de baarmoeder, zo meldt het AMC dat voor het onderzoek honderden Hongerwinterkinderen opzocht.

“De effecten zijn groot: mensen die verwekt zijn tijdens de Hongerwinter – en dus zijn blootgesteld aan ondervoeding op het moment dat alle organen werden aangelegd – blijken op volwassen leeftijd twee keer zo vaak een hartinfarct te hebben gehad en zelfs vier keer vaker borstkanker. Je zou dus kunnen zeggen dat je niet alleen bent wat je eet, maar vooral ook wat je moeder at.”

Organen

Het onderzoek toonde verder aan dat de effecten van de ondervoeding sterk afhankelijk zijn van de ’timing’ van de zwangerschap, en dus van welke organen zich op dat moment ontwikkelen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor invloeden van buitenaf.

“In het begin van de zwangerschap ontwikkelen zich het hart, de hersenen, de bloedvaten en de lever. Gebleken is dat mensen die zijn verwekt tijdens de Hongerwinter op latere leeftijd vaker hart- en vaatziekten hebben, vaker psychische klachten hebben, en vaker uitingen van een verstoorde de leverfunctie waaronder een verhoging van het cholesterolgehalte en een verstoring van de bloedstolling.”

Suikerziekte

Halverwege de zwangerschap groeien de luchtwegen snel en worden de nieren aangelegd. Dit is ook terug te zien. Mensen die in het midden van de zwangerschap ondervoed waren hebben namelijk vaker last van long- en nierziekten.

Omdat aan het eind van de zwangerschap onder meer cellen in de alveesklier worden aangemaakt die insuline maken, blijken mensen die in die fase ondervoed waren nu vaker suikerziekte te hebben.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×