Onderzoek naar Britten die Hitlergroet brachten in Buchenwald

De binnenlandse veiligheidsdienst van Thüringen is op zoek naar twee Britten die onlangs tijdens een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald de Hitlergroet brachten. Op social media verscheen onlangs een foto van de Britten terwijl ze de beruchte groet brachten.

Het herinneringscentrum van Buchenwald heeft de zaak hoog opgenomen en aangifte gedaan tegen de twee mannen, wiens identiteit momenteel nog niet bekend is. Duidelijk is dat het om twee neo-nazi’s gaat. De foto is genomen in een ruimte die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om lijken op te slaan.

Volgens Duitse media werd de foto op 20 mei via Twitter verspreid door een organisatie genaamd National Action. Op de foto is ook de vlag van deze club te zien. Inmiddels is de foto verwijderd. De personen op de foto zijn slecht te zien. Het beeld is erg wazig.

Buchenwald

Concentratiekamp Buchenwald werd in 1937 in opdracht van SS-leider Heinrich Himmler opgericht. Het kamp, dat berekend was op zo’n 8000 gevangenen, was in eerste instantie bedoeld voor politieke gevangenen en criminelen. Bij het kamp zaten ook een aantal Nederlandse politici – waaronder Willem Drees, Pieter Geyl en Hendrik Willem Tilanus – gevangen.

- advertentie -

Tot het eind van de oorlog zaten er bijna 240.000 gevangenen in het kamp. Daarvan kwamen er 56.545 om het leven, waaronder 11.000 Joden. Het kamp werd op 11 april 1945 bevrijd door de zesde pantserdivisie van het derde Amerikaanse leger.

De bewuste foto:

Boek: Ik was de enige die ontsnapte uit Buchenwald

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: