Het beroemde markgrafelijk operahuis in de Duitse stad Bayreuth heeft een plek gekregen op de werelderfgoedlijst van Unesco. De VN-organisatie heeft dat zaterdag bekendgemaakt.
Het operahuis in de Beierse stad Bayreuth werd halverwege de achttiende gebouwd naar een ontwerp van de Franse architect Joseph Saint-Pierre. Het interieur werd ontworpen door de Italiaan Giuseppe Galli da Bibiena. Stuwende kracht achter de bouw van het operahuis was markgravin Wilhelmina van Pruisen, een zus van Frederik de Grote.
Het Markgrafelijk Operahuis verkeert als een van de weinige achttiende-eeuwse operagebouwen nog in oorspronkelijke staat. Het operahuis werd in 1748 geopend. De eerste opera die er werd opgevoerd was Ezio van de Duitse componist Johann Adolf Hasse.
Het operagebouw is de laatste jaren grondig gerestaureerd. Later dit jaar gaan de deuren opnieuw voor enige tijd dicht in verband met een nieuwe restauratie-ronde.
De stad Bayreuth is onder meer bekend van de Bayreuther Festspiele, een zomerfestival dat volledig is gewijd aan de opera’s van Richard Wagner.
Op de werelderfgoedlijst staan nu meer dan culturele locaties. Eerder deze week werd bekend dat ook de Geboortekerk in Bethlehem aan de lijst wordt toegevoegd. Deze kerk uit de zesde eeuw staat volgens de overlevering op de locatie waar Jezus werd geboren.