Originele brief Jules Schelvis naar Nationaal Holocaust Museum

1 minuut leestijd
Envelop waarmee Schelvis zijn brief verstuurde
Envelop waarmee Schelvis zijn brief verstuurde (Foto: Post uit de Vergetelheid)

Volgende week wordt een originele brief van Holocaust-overlevende Jules Schelvis overgedragen aan het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. De in 2016 overleden Schelvis schreef de brief tijdens de oorlog vanuit een getto in Polen.

De afgelopen jaren maakte de brief onderdeel uit van de reizende tentoonstelling Post uit de Vergetelheid, waarin de verhalen werden verteld van vijf mensen die de Tweede Wereldoorlog op verschillende manieren beleefden, in Duitsland, Nederland, de kampen of de getto’s in Polen. Brieven, kaarten en dagboeken vertelden hun verhaal.

Een van de hoofdpersonen was Jules Schelvis. In 1943 wist hij een brief te versturen vanuit het getto van Radom, waar Schelvis enige tijd in een drukkerij werkte. In de zes weken voordat hij de bijzondere brief verstuurde had hij al veel meegemaakt. Op 1 juni ging hij op transport vanuit Westerbork naar Sobibor. Van daaruit kwam hij in een turfstekerskamp en daarna belandde hij in Alter Flugplatz bij Kamp Majdanek – allebei plekken waar Joden zich letterlijk dood moesten werken. In de brief die hij verstuurde probeerde Schelvis, de censuur omzeilend, in geheimtaal door te geven wat er gebeurd was.

Video: Jules Schelvis en Natascha van Weezel over de brief uit het getto van Radom:

https://vimeo.com/140236581

Overdracht

Met de overdracht van de brief aan het Nationaal Holocaust Museum komt er een einde aan het rondreizen van de tentoonstelling en wordt het project afgesloten. De verhalen op de website van het project, waarop in de loop der tijd veel persoonlijke verhalen zijn verzameld, krijgen op termijn een plek op de website van het Netwerk Oorlogsbronnen, een digitaal platform dat als startpunt fungeert voor zoektochten naar personen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten.

Tot en met 27 mei is de reizende tentoonstelling nog te zien in het provinciehuis in Arnhem.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×