Pot uit bronstijd gevonden in Veldhoven

1 minuut leestijd
De Hilversumpot tijdens de opgraving – Foto: ADC ArcheoProjecten, Amersfoort
De Hilversumpot tijdens de opgraving – Foto: ADC ArcheoProjecten, Amersfoort

In Veldhoven hebben archeologen onlangs een pot van zeker 3500 jaar oud gevonden. De vondst werd gedaan op de plek waar ooit een basisschool stond en binnenkort een nieuwe school gebouwd wordt.

Omdat er een grote kans was dat er in het gebied belangrijke archeologische resten lagen, werd er een zogenaamd proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Naast de pot zijn naar verwachting geen behoudenswaardige archeologische waarden aangetroffen. In de proefsleuven rondom de pot werden ook geen aanwijzingen gevonden voor grafheuvels of bewoningssporen uit de Bronstijd.

De gevonden pot is volgens de archeologen gemaakt van opvallend ruw aardewerk. Hij is gemaakt in de Bronstijd, ergens tussen 1800 en 1500 voor Christus. Het lijkt er volgens de archeologen op dat de pot met opzet in de grond werd begraven, mogelijk als offer. Wat er in de pot heeft gezeten is volgens de onderzoekers niet meer te achterhalen.

Hilversumcultuur

Het gaat hier om een pot die archeologen in verband brengen met de zogenaamde ‘Hilversumcultuur’. Dergelijke potten hebben versieringen die zijn aangebracht met het indrukken van de vingertop op de rand en schouder van de potten. De Hilversumcultuur is in Europa beroemd geworden dankzij de opgravingen in Veldhoven van de grafheuvels van Toterfout – Halve Mijl. Deze opgravingen werden in de jaren vijftig gedaan. Destijds vond men in Veldhoven ook sporen van ingegraven palen, enkele aardewerkscherven uit de IJzertijd (circa 800-50 v.Chr.) en sloten uit de middeleeuwen (circa 1200 na Chr.).

De onlangs gevonden pot wordt geconserveerd en krijgt daarna een plek in het Provinciaal Depot in Den Bosch.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×