Dark
Light

Provincie Groningen krijgt Ede Staal belevingspunt

Auteur:
1 minuut leestijd
Museumboerderij Welgelegen in Leens
Museumboerderij Welgelegen in Leens (CC0 - Gouwenaar - wiki)

Museum Borg Verhildersum in Leens (gemeente Het Hogeland) gaat een expositie maken over het leven van de Groningse streektaalzanger en dichter Ede Staal en de landschappen uit zijn muziek en gedichten.

Beeld van Ede Staal in de ontvangstruimte van RTV Noord in de Media Centrale te Groningen
Beeld van Ede Staal in de ontvangstruimte van RTV Noord in de Media Centrale te Groningen (CC BY-SA 4.0 – Martenfgrupstra – wiki)
Het Ede Staal belevingspunt wordt een permanente expositie in de museumboerderij van Verhildersum. Bezoekers kunnen de liedjes van Ede Staal, het Groninger landschap en de cultuur straks beleven met Virtual Reality (VR)-brillen en beeldschermen. De expositie bestaat verder uit een interactieve fotowand en een spel om de Groninger taal van de liedjes te leren begrijpen.

De borg Verhildersum en het dorp Leens zijn nauw verbonden met het leven van Ede Staal. De zanger en dichter groeide op in het dorp, schuin tegenover de borg. Hij bracht veel tijd door op het landgoed en woonde later met zijn gezin een tijd dichtbij de borg.

Het Ede Staal belevingspunt wordt financieel ondersteund door de provincie Groningen vanuit de regeling Vernieuwing vaste presentatie erfgoed. Hiermee wil de provincie musea en erfgoedinstellingen stimuleren om Gronings erfgoed op een aantrekkelijke manier onder de aandacht brengen en collecties langer in stand te houden.

Link: Muziek van Ede Staal

×