Raf De Bont winnaar Dr. Hendrik Muller Prijs

1 minuut leestijd

Raf De Bont, universitair hoofddocent geschiedenis van wetenschappen aan de Universiteit Maastricht, ontvangt dit jaar de Dr. Hendrik Muller Prijs voor zijn vernieuwende bijdrage aan de wetenschaps- en milieugeschiedenis. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

De Dr. Hendrik Muller Prijs is de opvolger van de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen die door de Akademie werd uitgereikt van 1991 tot 2017. De vernieuwde prijs wordt dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. De prijs is bestemd voor een in Nederland werkzame onderzoeker die zich bijzonder verdienstelijk maakt op het gebied van de geesteswetenschappen en/of sociale wetenschappen en die niet langer dan vijftien jaar geleden promoveerde.

Raf De Bont (Turnhout, 1977) studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en de University of Illinois at Urbana-Champaign. In 2005 promoveerde hij op een proefschrift over de omgang met de evolutietheorie in België. Tegenwoordig is hij universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht. Vanuit de vraag hoe de wetenschap de moderne samenleving heeft beïnvloed en omgekeerd, bestudeert De Bont een brede waaier van onderwerpen, zoals de rol van de ecologische expert bij internationale natuurbescherming, de relatie tussen veld- en laboratoriumonderzoek, de veranderende omgang van de mens met ‘wilde’ dieren en de representatie van wetenschap in de bredere cultuur. De KNAW over de historicus:

“Raf De Bont is een van de toonaangevende historici van zijn generatie. Zijn onderzoek biedt een origineel perspectief op de veranderende relatie tussen mens en natuur in de negentiende en twintigste eeuw.”

De jury van de Dr. Hendrik Muller Prijs roemt vooral de aandacht die De Bont daarbij heeft voor de uiteenlopende manieren waarop de westerse mens de natuur heeft onderzocht, gepresenteerd en vormgegeven.

“Het innovatieve van zijn benadering schuilt erin dat hij wetenschaps-, cultuur- en milieugeschiedenis op onverwachte manieren met elkaar verbindt. Hij onderzoekt bijvoorbeeld de manier waarop internationale netwerken van wetenschappers ‘wilde’ natuur in de kolonies als werkterrein konden claimen. In een ander onderzoek belicht hij hoe natuurbeschermingsorganisaties jarenlang zogenaamd ‘primitieve’ volkeren tot object van bescherming maakten.”

De prijs wordt uitgereikt op donderdag 12 december 2019 tijdens een door Raf De Bont georganiseerd symposium: De natuur: Een cultuurwetenschappelijke blik.

Overzicht van publicaties van Raf De Bont

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×