Rechter verbiedt publicatie derde deel Reve-biografie

De late jaren 1975-2006
Een voorzieningenrechter in Amsterdam heeft donderdag bepaald dat het derde deel van de Reve-biografie van Nop Maas niet in zijn huidige vorm gepubliceerd mag worden.

Reve’s partner Joop Schafthuizen gaf eerder toestemming voor de publicatie van de eerste twee delen van de biografie. Tegen publicatie van het derde deel heeft hij echter bezwaar vanwege het gebruik van citaten uit ongepubliceerd materiaal. De 63-jarige Schafthuizen is van mening dat de citaten onterecht de indruk wekkendat het leven van Reve alleen draaide om drank, seks en geld. Ook zou er een verkeerd beeld worden gegeven van de relatie tussen Schafthuizen en Reve.

Het derde deel van de Reve-biografie, getiteld De late jaren 1975-2006 zou eigenlijk afgelopen februari al in de winkels hebben moeten liggen. Vanwege het bezwaar van Schafthuizen liep dit echter vertraging op. De rechtbank in Amsterdam heeft nu dus bepaald dat het derde deel überhaupt niet in de huidige vorm gepubliceerd mag worden. Dit vanwege de aanwezigheid van citaten uit niet gepubliceerd werk van Gerard Reve.

De voorzieningenrechter heeft verder bepaald dat Nop Maas en uitgeverij Van Oorschot voor elke keer dat ze toch citaten uit niet-gepubliceerd werk publiceren 50.000 euro moeten betalen. Dit tot een maximum van een halve ton.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: