Week van de koloniale geschiedenis

Restauratie sanatorium Joseph Lemaire begonnen

Sanatorium Joseph Lemaire / Foto: Vlaamse overheid
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft vrijdag het startschot gegeven voor de restauratie van het voormalige sanatorium Joseph Lemaire in Tombeek, Vlaams-Brabant.

Het sanatorium werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd in opdracht van de socialistische verzekeringsmaatschappij La Prévoyance Sociale en werd vernoemd naar de toenmalige directeur van die maatschappij: Joseph Lemaire. Het pand werd ontworpen door de Brusselse architect Maxime Brunfaut, die ook het- advertentie -

luchthavengebouw in Zaventem ontwierp. Minister Bourgeois over de restauratie:

Herbestemming is de ideale manier om waardevolle gebouwen een toekomst te geven. Dit modernistisch complex, met invloeden van het Bauhaus en Le Corbusier, is een van de pronkstukken van de architectuur uit het interbellum. Door de restauratie en herbestemming als rusthuis en serviceflats krijgt het voormalige sanatorium een duurzame toekomst.

Honderden tbc-patiënten hebben in het verleden in het sanatorium de rust en gezonde lucht gevonden die ze nodig hadden om te genezen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het sanatorium andere medische functies (onder meer neurologisch en geriatrisch centrum).

Wegens verouderde infrastructuur en oplopende kosten sloot het complex eind 1987 definitief de deuren.

Het gebouw raakte in de periode hierna in verval. Eerder dit jaar kende minister Bourgeois een restauratiepremie van bijna twee miljoen euro toe. Vrijdag onthulde hij bij het sanatorium een gedenkplaat en gaf hij het startschot voor de restauratie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: