Dark
Light

Restauratie sanatorium Joseph Lemaire begonnen

Auteur:
1 minuut leestijd

Sanatorium Joseph Lemaire / Foto: Vlaamse overheid
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft vrijdag het startschot gegeven voor de restauratie van het voormalige sanatorium Joseph Lemaire in Tombeek, Vlaams-Brabant.

Het sanatorium werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd in opdracht van de socialistische verzekeringsmaatschappij La Prévoyance Sociale en werd vernoemd naar de toenmalige directeur van die maatschappij: Joseph Lemaire. Het pand werd ontworpen door de Brusselse architect Maxime Brunfaut, die ook hetluchthavengebouw in Zaventem ontwierp. Minister Bourgeois over de restauratie:

Herbestemming is de ideale manier om waardevolle gebouwen een toekomst te geven. Dit modernistisch complex, met invloeden van het Bauhaus en Le Corbusier, is een van de pronkstukken van de architectuur uit het interbellum. Door de restauratie en herbestemming als rusthuis en serviceflats krijgt het voormalige sanatorium een duurzame toekomst.

Honderden tbc-patiënten hebben in het verleden in het sanatorium de rust en gezonde lucht gevonden die ze nodig hadden om te genezen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het sanatorium andere medische functies (onder meer neurologisch en geriatrisch centrum).

Wegens verouderde infrastructuur en oplopende kosten sloot het complex eind 1987 definitief de deuren.

Het gebouw raakte in de periode hierna in verval. Eerder dit jaar kende minister Bourgeois een restauratiepremie van bijna twee miljoen euro toe. Vrijdag onthulde hij bij het sanatorium een gedenkplaat en gaf hij het startschot voor de restauratie.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.869 actieve abonnees)

Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Ook interessant

Zelfde rubriek

×