Dark
Light

Restauratiebeurt voor historisch orgel Oude Kerk in Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd
Onderbouw van het Vater Muller-orgel (Wim Hanenberg)
Onderbouw van het Vater Muller-orgel (Wim Hanenberg)

Volgende week zaterdag wordt een begin gemaakt met de restauratie van het Vater-Müller orgel in de Oude Kerk in Amsterdam. Dit orgel dateert uit 1724 en werd honderdvijftig jaar geleden voor het laatst onder handen genomen.

De Oude Kerk gezien vanaf de Oudezijds Voorburgwal - cc
De Oude Kerk gezien vanaf de Oudezijds Voorburgwal – cc


Christiaan Vater bouwde de grande dame van de Oude Kerk tussen 1724 en 1726. Het verving het instrument waarop de beroemde componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck speelde. Kort na de voltooiing van het Vater-orgel begon de kerktoren ernstige tekenen van verzakking te vertonen. Wegens instortingsgevaar moest het gehele orgel toen worden gedemonteerd.

Nadat de fundering van de Toren was hersteld, ontving Johan Caspar Müller de opdracht het orgel te herplaatsen. Van deze gelegenheid werd gebruikt gemaakt om het orgel een krachtiger en meer vocale aanpak naar Hollandse trant te geven.

De komende restauratieronde begint met het in steigers plaatsen van de natuurstenen onderbouw van het Vater-Müller orgel. Komende maanden wordt vervolgens de zoutophoping en -aanslag verwijderd door het marmer te spoelen. Door deze aantasting was het materiaal in de loop van de jaren poreus geworden. De werkzaamheden zullen tijdens de openstelling van de kerk door het publiek te volgen zijn. De restauratie van het instrument zelf wordt in een later stadium door Orgelmakerij Reil in Heerde uitgevoerd.

De financiering van de restauratie van 1,3 miljoen euro is op dit moment voor zeventig procent rond. Om dit bedrag aan te vullen organiseert de Oude Kerk een benefietdiner op zaterdag 13 september voor iedereen die de restauratie wil steunen. Bezoek voor meer informatie de website van de Oude Kerk.

Openingsafbeelding: Onderbouw van het Vater Muller-orgel (Wim Hanenberg)

×