Resten tsaar Nicolaas II van Rusland opgegraven

2 minuten leestijd
Tsaar Nicolaas II en zijn gezin in 1914 - cc
Tsaar Nicolaas II met zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen in 1913.

Op verzoek van de Russisch-orthodoxe kerk zijn de resten van de laatste Russische tsaar, Nicolaas II en diens echtgenote Alexandra Fjodorovna opgegraven. Het onderzoek naar de moord op de tsarenfamilie is officieel heropend.

Tsaar Nicolaas II van Rusland
Tsaar Nicolaas II van Rusland
Tsaar Nicolaas II van Rusland deed in 1917 afstand van de troon en werd toen samen met zijn vrouw en vijf kinderen gearresteerd. Op dat moment was de Eerste Wereldoorlog aan de gang en in Rusland de Russische Revolutie uitgebroken. Veel leden van tsaristische garde sloten zich aan bij de opstandelingen en keerden zich tegen hun eigen officieren waardoor de positie van de tsaar onhoudbaar werd.

In een kelder in Jekatarinenburg werd het hele gezin op 17 juli 1918 doodgeschoten door een vuurpeloton van de bolsjewieken. Hun lichamen werden daarna verbrand en in alle haast begraven.

In 1979 werden de eerste resten van de leden van de familie bij het Russische Jekatarinenburg teruggevonden. Experts slaagden er in 1991 in om de lichamen van Nicolaas II, Alexandra en hun dochters Anastasia, Olga en Tatiana te identificeren. Volgens wetenschappers was er destijds voldoende bewijs dat het inderdaad om de lichamen van de tsaar, zijn vrouw en drie dochters ging. Zeven jaar hierna werden deze leden van de familie met veel officieel eerbetoon begraven in de Petrus-en-Pauluskathedraal in Sint-Petersburg. Het moordonderzoek werd toen ook officieel gesloten.

Acht jaar geleden werden, niet ver van de oorspronkelijke vindplaats, de resten van twee kinderen gevonden. Vermoed werd dat het om de resten van Aleksej en Maria van Rusland ging, twee kinderen van Nicolaas II en echtgenote Alexandra die 13 en 19 jaar oud waren toen ze werden vermoord. DNA-onderzoek bevestigde dit.

De resten van de twee kinderen werden lange tijd bewaard in het staatsarchief. Volgende maand zouden ze echter officieel bijgezet worden in de kathedraal in Sint-Petersburg.

Aleksej Nikolajevitsj van Rusland
Aleksej Nikolajevitsj van Rusland
Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is maar zeer de vraag. Binnen de Russisch-orthodoxe kerk zijn er, ondanks het eerder uitgevoerde DNA-onderzoek, veel twijfels over de identiteit van de lichamen van de twee kinderen. Vanuit de kerk werd daarom een verzoek gedaan om de zaak te heropenen.

Nieuw onderzoek

Recent is inderdaad besloten de zaak te heropenen. Onderzoekers gaan de hele zaak rond de familie nog een keer uitvoerig onder de loep nemen. Ook tsaar Alexander II, de grootvader van Nicolaas II, wordt in dit nieuwe grootscheepse onderzoek betrokken. Hij kwam in 1881 in Sint-Petersburg om het leven bij een bomaanslag door radicalen. Er worden onder meer bloedspatten op de mantel van deze tsaar geanalyseerd.

De overblijfselen van Maria en Alexej worden ook vergeleken met die van hun tante, groothertogin Yelizaveta Fyodorovna.

Nazaten van de familie Romanov reageren verdeeld op het nieuwe onderzoek. Er zijn er die het nieuwe grote onderzoek toejuichten. Anderen vinden dat de resten van Maria en Alexej zo snel mogelijk bijgezet moeten worden.

Boek: Nicolaas, Alexandra. Het laatste tsarenpaar

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×