Rigardus Rijnhout – De Reus van Rotterdam

2 minuten leestijd
1
Rigardus Rijnhout – Foto: IISG
Rigardus Rijnhout – Foto: IISG

In Rotterdam wordt donderdag een standbeeld onthuld van Rigardus Rijnhout (1922-1959), beter bekend als ‘De Reus van Rotterdam’.

Levensgroot beeld uit 2011 van de 'Reus van Rotterdam'
Levensgroot beeld uit 2011 van de ‘Reus van Rotterdam’ (CC0 – Wikifrits – wiki)
Het bronzen standbeeld krijgt een plek in een park in de Rotterdamse wijk Oude Westen waar Rigardus Rijnhout woonde. De Rotterdammer is waarschijnlijk de grootste man die ooit in Nederland heeft gewoond. ‘Rijn’ had, door een tumor in zijn hoofd, een groeistoornis. Hij werd maar liefst 2,37 meter lang, had schoenmaat 62 en woog 230 kilo.

In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw was ‘Rijn’ vanwege zijn enorme gestalte een bezienswaardigheid in Rotterdam. Ongezien een wandelingetje maken was er voor hem niet bij. Het donderdag te onthullen standbeeld is gemaakt op initiatief van Stichting ‘De Reus van Rotterdam’. De stichting:

“Als hij door de stad liep, had hij altijd een zwerm pottenkijkers om zich heen. En ondanks dat hij vaak werd gepest vanwege zijn gigantische postuur, bleef De Reus altijd vriendelijk. Zelfs toen hij in zijn laatste jaren, veel pijn kreeg van zijn lichaam.”

Volgens de stichting verdient ‘Rijn’ onder meer een standbeeld omdat hij een van de “vriendelijkste mensen in de historie van de stad” is. Wat de stichting betreft staat de reus symbool voor Rotterdam en voor de rol van underdog.

“Rijn was een wereldvent. De personificatie van De Grote Vriendelijke Reus – het kinderboek van Roald Dahl.”

Reclame

‘Rijn’ verdiende onder meer de kost door reclame te lopen voor bedrijven. In de laatste jaren van zijn leven, nadat hij door een val van zijn fiets in een rolstoel was beland, verkocht hij ansichtkaarten met daarop een afbeelding van zichzelf. Op 36-jarige leeftijd moest Rigardus Rijnhout naar een ziekenhuis overgebracht worden. Een hele operatie. De politie moest een straat afzetten om sensatiezoekers op afstand te houden en er werd een hijskraan ingezet om de zieke ‘Rijn’ vanaf de tweede verdieping naar beneden te takelen. Hij overleed op 13 april 1959 in het Academisch Ziekenhuis van Leiden.

In de Rotterdamse wijk het Oude Westen is ook al een plein naar de vriendelijke reus vernoemd. Vanaf donderdag is er dus ook een standbeeld te vinden.

Video over ‘De Reus van Rotterdam’:

https://youtu.be/DLXQuiW1sl4

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
1
0
Reageren?x
×