Dark
Light

Royalty’s voor erven Joseph Goebbels

1 minuut leestijd
Joseph Goebbels op een nazi-poster
Joseph Goebbels op een nazi-poster

De erven van de beruchte nazi Joseph Goebbels krijgen geld van uitgeverij Random House, omdat die in veelvuldig gebruik heeft gemaakt van citaten van Goebbels. Een rechtbank in München heeft dat deze week bepaald.

De uitgever had eerder beloofd de erfgenamen te betalen voor het gebruik van de teksten in de Goebbels-biografie, geschreven door de Duitse historicus Peter Longerich. Dit boek kwam in 2010 uit en verscheen dit jaar in het Engels. Drie jaar geleden verscheen de biografie al in het Nederlands.

Uiteindelijk zag Random House er van af om geld te betalen aan de nabestaanden. Tegenover de media verklaarde een medewerker van de uitgever het betalen van erfgenamen van de nazi “immoreel” te vinden. De claim werd door de uitgever bovendien betwist.

Een Duitse rechtbank heeft de nabestaanden nu echter in het gelijk gesteld. Na dit jaar zouden er echter geen royalty’s meer betaald hoeven worden, omdat het dan zeventig jaar geleden is dat Goebbels stierf. Hoeveel geld er aan de nabestaanden betaald moet worden is niet duidelijk.

Bijzonder is dat de nabestaanden vertegenwoordigd worden door Cordula Schacht, een dochter van Hjalmar Schacht (1877-1970), die onder Hitler minister van Economische Zaken was. Wie de nazaten precies zijn is niet bekend. Vermoed wordt dat het om broers en zussen van Goebbels gaat.

Hitlers spindoctor

Joseph Goebbels was minister van Propaganda onder Adolf Hitler. De totstandkoming van de zogenaamde ‘Führer-mythe’ rondom Hitler wordt voor een groot deel aan hem toegeschreven.

Goebbels bleef Hitler tot het allerlaatste moment trouw. Samen met zijn vrouw en kinderen (die als eerbetoon voor Hitler allemaal een naam kregen die met een ‘H’ begint) bleef hij in de bunker in Berlijn toen Russische troepen steeds verder opstoomden. Nadat Hitler en zijn vrouw Eva Braun op 30 april 1945 zelfmoord hebben gepleegd werd Goebbels de nieuwe Führer. Hij was dit slechts één dag, want de volgende dag (1 mei 1945) pleegde Goebbels samen met zijn vrouw Magda eveneens zelfmoord. Hun zes kinderen hadden ze eerder al gedood.

×