Sandor Kepiro vrijgesproken van oorlogsmisdaden

Sandor Kepiro – Foto: Still YouTube
De hoogbejaarde Hongaar Sandor Kepiro is maandag door een rechtbank in Boedapest vrijgesproken van oorlogsmisdaden.

De 97-jarige Hongaar was eerder dit jaar door het Hongaarse Openbaar Ministerie aangeklaagd. Kepiro werd beschuldigd van betrokkenheid bij een razzia in januari 1942 waarbij zeker twaalfhonderd Joden, Serviërs en Roma om het leven werden gebracht. De Hongaar zou tijdens deze razzia van Novi Sad politie-officier zijn geweest en werd verantwoordelijk gehoudenvoor de dood van zesendertig Joden en Serven.

- advertentie -

Het Simon Wiesenthal Centrum publiceerde eerder een lijst met de meest gezochte oorlogsmisdadigers. Sandor Kepiro stond in die lijst bovenaan. Zelf heeft Kepiro altijd beweerd niet betrokken te zijn geweest bij de slachting. Hij zegt zich slechts bezig te hebben gehouden met de identificatie van de gevangenen en pas later over de moorden te hebben gehoord. Na de oorlog week Kepiro uit naar Argentinië. Vijftien jaar geleden keerde hij terug in Hongarije.

De rechtbank zet over twee dagen uiteen waarom Kepiro precies is vrijgesproken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: