Een schilderij in het stadhuis van Sint-Gillis in Brussel, dat lange tijd beschouwd werd als een kopie van een werk van de zeventiende-eeuwse Jacques Jordaens, blijkt na onderzoek een origineel schilderij te zijn van de Antwerpse barokmeester.

Onderzoekers van het KIK, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en de experts van het Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project hebben het werk een jaar lang onderzocht en schrijven het nu “met zekerheid” toe aan Jacques Jordaens. Het schilderij is gedateerd rond 1617-1618.
Uit analyse van het Jordaens-paneel, bleek ook dat de jonge Antoon van Dyck (1599-1641), een ander meester van de barokke schilderkunst, hout van dezelfde boom gebruikte voor verschillende van zijn composities. Dit versterkt de hypothese dat de jonge Jordaens en Van Dyck tegelijkertijd werkzaam waren in het atelier van Rubens.
Restauratie
De meer dan 400 jaar oude “Heilige Familie” die in Sint-Gillis werd ontdekt, wordt komend jaar gerestaureerd. Vergeelde vernissen en verdonkerde retouches worden verwijderd, terwijl het lattenwerk aan de achterzijde van het paneel behandeld wordt om nieuwe barsten in het hout en verfverlies te voorkomen. Eind 2021 zal het publiek het schilderij in al zijn oorspronkelijke glorie en kleuren kunnen ontdekken in de KMSKB.
Boek: Jordaens en de Antieken