Dark
Light

Schilderij Jacob Jordaens ontdekt in gemeentehuis Sint-Gillis

Auteur:
1 minuut leestijd
Bestudering van het paneel
Bestudering van het paneel (Foto: MRBAB / KIK-IRPA)

Een schilderij in het stadhuis van Sint-Gillis in Brussel, dat lange tijd beschouwd werd als een kopie van een werk van de zeventiende-eeuwse Jacques Jordaens, blijkt na onderzoek een origineel schilderij te zijn van de Antwerpse barokmeester.

Het ontdekte paneel van Jacob Jordaens
Het ontdekte paneel van Jacob Jordaens (Foto: MRBAB / KIK-IRPA)
Het werk hing bijna zestig jaar lang in het kantoor van de schepen voor stedenbouw en werd al die tijd beschouwd als een kopie. Het kostbare geschilderde paneel is nu echter geauthenticeerd als de oudste gekende versie van een compositie van “De Heilige Familie” die Jordaens ook gebruikte in drie andere schilderijen. Deze werken maken deel van de collecties van het Metropolitan Museum in New York, de Hermitage in Sint-Petersburg en de Alte Pinakothek in München.

Onderzoekers van het KIK, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en de experts van het Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project hebben het werk een jaar lang onderzocht en schrijven het nu “met zekerheid” toe aan Jacques Jordaens. Het schilderij is gedateerd rond 1617-1618.

Uit analyse van het Jordaens-paneel, bleek ook dat de jonge Antoon van Dyck (1599-1641), een ander meester van de barokke schilderkunst, hout van dezelfde boom gebruikte voor verschillende van zijn composities. Dit versterkt de hypothese dat de jonge Jordaens en Van Dyck tegelijkertijd werkzaam waren in het atelier van Rubens.

Restauratie

De meer dan 400 jaar oude “Heilige Familie” die in Sint-Gillis werd ontdekt, wordt komend jaar gerestaureerd. Vergeelde vernissen en verdonkerde retouches worden verwijderd, terwijl het lattenwerk aan de achterzijde van het paneel behandeld wordt om nieuwe barsten in het hout en verfverlies te voorkomen. Eind 2021 zal het publiek het schilderij in al zijn oorspronkelijke glorie en kleuren kunnen ontdekken in de KMSKB.

Boek: Jordaens en de Antieken

Video over de ontdekking:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×