Corry Brokken (1932-2016) – Songfestival-winnares

1 minuut leestijd
Corry Brokken (cc - Anefo - Nationaal Archief)
Corry Brokken (cc - Anefo - Nationaal Archief)

De Nederlandse zangers Corry Brokken, die in 1957 namens Nederland het Eurovisie Songfestival won, is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden.

Corry Brokken is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste Nederlandse winnares van het songfestival. De eerste editie werd in 1956 gewonnen door Zwitserland. Corry Brokken was daar ook al aanwezig en bracht het liedje Voorgoed voorbij ten gehore. Daarmee werd dus niet gewonnen, maar een jaar later ging Brokken er wel met de prijs vandoor. Ze won met het liedje Net als toen.

Een jaar later deed Brokken opnieuw mee aan het songfestival. Ze vertegenwoordigde Nederland toen met het lied Heel de wereld. Dit werd geen succes. Ze eindige als negende en laatste. In 1966 had ze de kans nog een keer deel te nemen aan het songfestival. In Duitsland was men gecharmeerd van de zangeres en men vroeg hoor of ze namens Duitsland wilde deelnemen. Corry Brokken bedankt voor de eer. In 1976 presenteerde Brokken het Eurovisiesongfestival, nadat Teach-In in 1975 het festival voor Nederland had gewonnen.

Rechter

In 1959 bracht de in Breda geboren zangeres haar eerste album uit: Corry’s bed-time story, met daarop acht Amerikaanse liedjes.

In 1960 scoorde Corry Brokken een gouden plaat met het nummer Milord, waarmee ze ook een gouden plaat haalde.

Corry Brokken was niet alleen zangeres. Na het songfestival begon ze op 42-jarige leeftijd aan een studie rechten. Ze studeerde binnen vijf jaar af en begon samen met haar studiegenoot Jan Meijerink een advocatenpraktijk. In 1990 werd ze aangesteld als rechter.

Lees ook: De Nederlandse winnaars van het Songfestival
Boek: Het grote songfestival boek
CD: Net Als Toen – Corry Brokken

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×