Sponsorloop vanaf Westerbork na bedreigingen afgelast

2 minuten leestijd
Wandelaars tijdens een rondleiding bij Kamp Westerbork (CC BY 4.0 - Hanno Lans - wiki)
Wandelaars tijdens een rondleiding bij Kamp Westerbork (CC BY 4.0 - Hanno Lans - wiki)

Een nachtelijke sponsorloop die zou starten vanaf voormalig Kamp Westerbork, gaat vanwege “aanhoudende bedreigingen en intimidaties” niet door. Dat meldt Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Tijdens de jaarlijkse Nacht van de Vluchteling wordt aandacht gevraagd voor het lot van vluchtelingen wereldwijd. Deelnemers laten zich sponsoren en lopen vervolgens 10, 20 of 40 kilometer. Er zijn routes vanaf verschillende locaties in het land. Voor dit jaar was ook voormalig Kamp Westerbork geselecteerd als startplaats. Deze tocht zou eindigen in Groningen maar gaat nu dus niet door.

In een interview met RTV Drenthe geeft Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, aan dat de bedreigingen uit twee hoeken kwamen.

“Je hebt de mensen die fel tegen vluchtelingen zijn, en aan de andere kant heb je de Joodse kring. Volgens hen ontheiligen we het herinneringscentrum door daar de wandeltocht te laten starten.”

‘Nauw verwant aan ontstaansgeschiedenis’

Nadat bekend werd dat Westerbork een van de startpunten was van de Nacht van de Vluchteling was veel kritiek te horen, onder meer vanuit de Joodse gemeenschap. Vanwege bedreigingen en intimidaties heeft men nu besloten de startplaats Westerbork te schrappen. Dirk Mulder:

‘Wij betreuren het dat anno 2019 het niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van kamp Westerbork te organiseren. Ondanks de afgelasting zullen we doorgaan met de activiteiten rond 80 jaar vluchtelingenkamp Westerbork. En zullen we vasthouden aan het beleid waarin ook aandacht is aan het thema vluchtelingen toen en nu.’

Het herinneringscentrum liet eerder al weten deelname aan de Nacht van de Vluchteling een goed idee te vinden, omdat het kamp in 1939 juist voor Duitse en Oostenrijkse Joodse vluchtelingen is gebouwd. Wel gaf men aan de ophef te begrijpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde Westerbork als doorgangskamp naar de vernietigingskampen. Vanuit het kamp, dat al voor de bezetting in opdracht van de Nederlandse regering werd geopend, werden tijdens de oorlogsjaren ruim honderdduizend Joden gedeporteerd.

De ‘Boulevard des Misères’, zoals de hoofdweg door de kampgevangenen werd genoemd. Langs deze weg lag de spoorlijn en vertrokken in de Tweede Wereldoorlog de treinen naar de vernietigingskampen in het oosten. (Kamp Westerbork)
De ‘Boulevard des Misères’, zoals de hoofdweg door de kampgevangenen werd genoemd. Langs deze weg lag de spoorlijn en vertrokken in de Tweede Wereldoorlog de treinen naar de vernietigingskampen in het oosten. (Kamp Westerbork)

Onverdraagzaamheid

De burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe, Mieke Damsma, betreurt het dat de tocht vanaf Westerbork niet door gaat.

“Wij begrijpen het besluit van de organisatie. Tegelijkertijd vinden we het onbegrijpelijk dat dit besluit noodzakelijk is. Dat een activiteit die juist gericht is op verbondenheid en saamhorigheid, wordt gefrustreerd door uitingen van onverdraagzaamheid.”

Er hadden zich ongeveer vierhonderd lopers aangemeld voor de route Westerbork-Groningen. Zij kunnen op 15 juni nog wel starten vanuit een van de andere vier locaties van de Nacht van de Vluchteling: Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Nijmegen. Op deze startlocaties zal ook aandacht besteed worden aan het ontstaan van het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork 80 jaar geleden.

Lees ook: Kamp Westerbork – Nederlands concentratiekamp

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×