Op een oude wasrol in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave is een geluidsopname gevonden van de Nederlandse Nobelprijswinnaar Willem Einthoven. Het is voor het eerst in honderd jaar dat de stem van de beroemde arts weer te horen is. Voorheen waren alleen foto’s en brieven van Willem Einthoven bekend.
Boerhaave stelde recent een onderzoek in om te zien of de cardiogrammen die op enkele wasrollen in de collectie staan nog te beluisteren zijn. Het bleek nog een hele klus om de vastgelegde informatie van de wasrollen te halen. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van audio-archeoloog Tim de Wolf. Hij vertelt:
“We probeerden het eerst voorzichtig op een stuk van de rol zonder audio-fragmenten. Je wil de wasrol niet beschadigen en per ongeluk informatie kwijtraken.”
Uiteindelijk vond men op een wasrol uit 1921 een geluidsopname van Willem Einthoven.
Beluister de geluidsopname:
Snaargalvanometer
Willem Einthoven won zo’n honderd jaar geleden de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor de ontwikkeling van de snaargalvanometer. Met dit apparaat kon hij de elektrische stromen van het hart van de mens registreren. Hij nam hiermee voor het eerst ooit een elektrocardiogram (ECG) op. Dankzij zijn uitvindingen waren hartproblemen voortaan beter en sneller te diagnosticeren. In 1924 ontving de geleerde de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde.
Hoewel de stem van de beroemde Nederlandse wetenschapper duidelijk is te horen, is het nog helemaal niet zo eenvoudig om te achterhalen wat de geleerde precies zegt. Volgens De Wolf dicteert de geleerde in het Duits een artikel over de verbinding tussen het ziekenhuis en zijn laboratorium. Ook is te horen hoe Einthoven in het Nederlands enkele woorden wisselt met een assistent. Museum Boerhaave heeft nog vijf wijsrollen die onderzocht moeten worden. Er zijn aanwijzingen dat daar ook de stem van Einthoven op is vastgelegd.
Museumdirecteur Amito Haarhuis over de ontdekking: