De ordner, een Duitse uitvinding natuurlijk

Wie een administratie bijhoudt maakt normaal gesproken ook gebruik van ordners, mappen met een harde omslag waarin geperforeerde documenten in bewaard kan worden. Niet zo verbazingwekkend is dat de ordner van oorsprong een Duitse uitvinding is.

Van oudsher staan de Duitsers namelijk bekend als een volkje dat van duidelijke regels en veel orde houdt. Bekende Duitse gezegdes zijn dan ook “Ordnung muss sein” en “Ordnung ist das halbe leben”. De Duitse uitvinder Louis Leitz (1846-1918) ontwikkelde eind negentiende eeuw een map met kartonnen omslag die kon helpen de orde te bewaren. In deze ordners, waar Leitz met succes patent op aanvroeg, kunnen allerhande documenten bewaard worden. Aan de binnenzijde is een beugelsluiting met hefboom te vinden zodat documenten eenvoudig uitgenomen of toegevoegd kunnen worden. Kenmerkend voor de ordners van Leitz zijn verder de ronde gaten in de rug. Hier kan een vinger ingestoken worden zodat de ordners makkelijk uit een kast gepakt kunnen worden.

De firma Leitz bestaat nog altijd. Vanuit Stuttgart ontwikkelt het bedrijf allerhande kantoorartikelen, waaronder dus ordners.

Bekijk ook onze lijst met uitvindingen

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: