Bij de Maastrichtse kunstbeurs Tefaf staat volgende week een tekening van de zeventiende-eeuwse meester Jan lievens te koop voor een bedrag van meer dan een miljoen euro. Bijzonder is dat de bewuste tekening enige tijd geleden nog voor een enkele honderden dollars te koop werd aangeboden bij een klein Amerikaans veilinghuis.
Het veilinghuis in Massachusetts schatte de waarde van de tekening op een bedrag tussen de 200 en 300 dollar en omschreef het object als volgt:
“een onbekende man, initialen I.L. en gedateerd 1652”.
Kunsthandelaar Christopher Bishop uit New York ontdekte dat het in werkelijkheid ging om een tekening van Jan Lievens waarop zeeheld Maarten Harpertszoon Tromp werd afgebeeld. Lievens gebruikte de tekening onder meer als basis voor twee schilderijen van de luitenant-admiraal. Eén daarvan bevindt zich tegenwoordig in de collectie van het Rijksmuseum. Wat leek op een buitenkansje werd uiteindelijk toch nog een dure kwestie voor de kunsthandelaar. Ook enkele anderen hadden de waarde van het werk ontdekt, waardoor een flinke biedingsstrijd ontstond. Uiteindelijk werd het object afgehamerd op 500.000 dollar.
Bishop biedt het werk komende week te koop aan op de internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Hij hoopt op een flink rendement. De vraagprijs is maar liefst 1,35 miljoen euro (ca. 1,44 miljoen dollar).
Boek: Jan Lievens – A Dutch Master Rediscovered
Bronnen â–¼
-https://nos.nl/artikel/2432885-verloren-tekening-jan-lievens-stond-voor-250-dollar-te-koop-gaat-nu-voor-miljoen
-https://news.artnet.com/market/jan-lievens-discovery-tefaf-2130975