Haagse Harry, de ‘vleesgeworden autoriteitsstoornis’

‘Tèntaunstelling’ over iconisch stripfiguur
2 minuten leestijd
Haagse Harry. Opdracht voor de PTT
Haagse Harry. Opdracht voor de PTT (Haags Historisch Museum)

Dertig jaar na het eerste stripalbum en tien jaar na het overlijden van zijn geestelijk vader krijgt stripfiguur Haagse Harry zijn eerste museale tentoonstelling, in het Haags Historisch Museum.

De grofgebekte, asociale en politiek incorrecte Harry werd bedacht door striptekenaar Marnix Rueb (1955-2014) en is uitgegroeid tot een Haags icoon. Van de stripalbums waarin de belevenissen van het bijzondere personages letterlijk en figuurlijk werden opgetekend, zijn in de loop der tijd honderdduizenden exemplaren verkocht.

Marnix Rueb staat dan bekend als de geestelijk vader van Haagse Harry, zelf liet hij ooit weten dat hij het personage niet bedacht omdat hij al bestond. Rueb zette hem op een gegeven moment slechts als eerste op papier gezet. De geboorteplaats van Haagse Harry is de Schilderswijk begin jaren negentig. Rueb woonde daar destijds en raakte er geïnspireerd door de grofgebekte, in trainingspak geklede Hagenezen – die ook wel spottend Harry’s en Bianca’s werden genoemd.

Marnix Rueb en Haagse Harry
Marnix Rueb en Haagse Harry (Haags Historisch Museum)

Vleesgeworden autoriteitsstoornis

Zoals zoveel Hagenezen kan Haagse Harry niet omgaan met autoriteit. Hij zet zich af tegen de gemeentepolitiek, de politie, het koningshuis en de regering. Cabaretier en gastconservator van de tentoonstelling Sjaak Bral noemt Harry de “vleesgeworden autoriteitsstoornis”. Politiek-correct of zachtzinnig naar zijn mede-Hagenaars is het personage ook niet. Velen van hen kunnen wat Harry betreft “de pleures krège!!”.

De eerste tekeningen van Harry verschenen in 1991 in het Haagse uitgaansblad Doen. In 1994 verscheen vervolgens het eerste van in totaal zeven stripalbums over Haagse Harry. Het Haags Historisch Museum:

De stripboeken gaven het Haagse dialect een enorme stimulans, want alle personages in de strip, ook Beatrix en Willem-Alexander spreken plat Haags. Het liefst, zo vertelde Marnix Rueb in een interview, had hij bij de strips een cassettebandje gedaan, want de teksten zijn bedoeld om gehoord te worden.

'Neandâhtaalse haumau' - Marnix Rueb
‘Neandâhtaalse haumau’ – Marnix Rueb (Haags Historisch Museum)

Samen met zijn broer Robert-Jan en Sjaak Bral schreef de striptekenaar Ut groen-geile boekie over de spelling van het Haags (mét ‘scheldwèzâh’) en maakte hij een talencursus Haags. Er kwam zelfs een Haags Dictee.

In de tentoonstelling, die loopt van 20 april tot en met 1 september 2024, zijn straks ruim vijftig originele Harry-tekeningen te zien, naast andere tekeningen van Marnix Rueb. Ze komen uit zijn privéarchief en zijn zelden of nooit getoond aan het publiek.

Haagse Harry en Haagse Bal
Haagse Harry en Haagse Bal (Haags Historisch Museum)

Link: Stripalbums van Haagse Harry

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×