Week van de koloniale geschiedenis

Tentoonstelling Escher bij Paleis Soestdijk

Tentoonstelling Escher bij Paleis Soestdijk
Bij Paleis Soestdijk is sinds vrijdag een tentoonstelling te zien met werk van de beroemde lithograaf en houtsnijder M.C. Escher (1898-1972).

De tentoonstelling heeft als titel M.C. Escher, Wandelingen in de Tijd. Van Italië naar Baarn en neemt bezoekers mee langs tachtig werken van de kunstenaar. Werken die volgens de organisatoren dateren uit de meest vruchtbare perioden uit het leven van Escher.

Escher woonde dertien jaar in Italië en maar liefst dertig jaar in Baarn. De tentoonstelling weerspiegelt “zijn meest productieve periode in Baarn”. In deze plaats wandelde Escher elke dag minimaal twee uur in de bossen.

De Nederlandse kunstenaar werd bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlakverdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen.

- advertentie -

De expositie, die door meerdere vertrekken van het paleis tentoongesteld is, toont veel hoogtepunten uit het werk van M.C. Escher. Zo is er bijvoorbeeld een linoleumsnede te zien die Escher in 1931 in opdracht van zijn zwager maakte. Het is voor het eerst dat dit werk aan het grote publiek wordt getoond. Paleis Soestdijk:

Aan de hand van persoonlijke citaten, met Escher als reisgenoot, maken bezoekers wandelingen in de tijd. Achtergronden en thema’s die de basis vormen voor zijn spectaculaire oeuvre, springen daarbij duidelijk in het oog.

Tijdens de expositieperiode worden speciale arrangementen, workshops en activiteiten georganiseerd en is het dus ook mogelijk het Paleis Soestdijk te bezoeken en de tuinen te bewandelen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: