Van Assepoester tot Faust

1 minuut leestijd
Centsprent - Bied my wat meerder op de koe, dan sla ik u het koopje toe (Zeeuwse Bibliotheek)
Centsprent - Bied my wat meerder op de koe, dan sla ik u het koopje toe (Zeeuwse Bibliotheek)

Bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is vanaf volgende week een nieuwe tentoonstelling te zien: Sterke verhalen. De tentoonstelling is samengesteld naar aanleiding van een groot onderzoek naar de achtergrond van ‘het sterke verhaal’.

Geschiedenis van Genoveva - Boerma
Geschiedenis van Genoveva – Boerma
De tentoonstelling brengt in beeld hoe de verhalen over Assepoester, Gullivers Reizen, Tijl Uilenspiegel, Cartouche en Faust tot op de dag van vandaag zijn overgeleverd. Speciale aandacht is er voor de zogenaamde centsprent, ook wel volksprent of kinderprent genoemd, en hoe deze vorm van populaire cultuur onze verhaaltraditie levend heeft gehouden.

Centsprenten, goedkoop gedrukte vellen met plaatjes en praatjes, zijn een belangrijk medium in de achttiende en negentiende eeuw. Ze hebben de verhalen populair gemaakt en zo aan nieuwe generaties doorgegeven. Belangrijk in de tentoonstelling zijn de collecties van Arie van den Berg en Nico Boerma, verzamelaars van populair drukwerk. Ook uit de Theatercollectie (van het voormalig Theater Instituut Nederland) zijn bijzondere stukken gebruikt. Bovendien zijn er een toverlantaarn, een opticakast en houten opbergtassen te zien. Een mini-documentaire, waarin verzamelaars en conservatoren aan het woord zijn, leidt de tentoonstelling in.

Wetenschappelijk onderzoek

Jeroen Salman, als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht verbonden, doet onderzoek naar populaire cultuur en ontving een NWO-subsidie voor het project ‘Popularization and Media Strategies (1700–1900)’. Het project analyseert het proces van selectie en aanpassing in Nederlandse populaire literatuur uit de achttiende en negentiende eeuw. Liedjes en centsprenten staan hierbij centraal. De tentoonstelling Sterke verhalen is een van de uitkomsten van dit onderzoek: Salman is als gastconservator nauw betrokken bij de tentoonstelling.

Bij Uitgeverij Vantilt verschijnt een begeleidend boek van de hand van Jeroen Salman met bijdragen van Roeland Harms en Talitha Verheij: gelijknamig boek over de achtergrond van ‘het sterke verhaal’.. Op Historiek is een voorpublicatie te vinden.

Lees ook: Sadistische stiefmoeders en menseneters

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×