Het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdansk

Het nieuwe ‘Museum van de Tweede Wereldoorlog’ is onontkoombaar. Het ligt bij de haven en het voormalige postkantoor. Het is dezelfde plek waar de Tweede Wereldoorlog op 1 september 1939 feitelijk begon, met een eindeloze reeks salvo’s op de haven vanaf het Duitse slagschip Schleswig-Holstein.

Geert Mak krijgt Comeniusprijs 2015

De jury van de Comeniusprijs heeft Geert Mak de prijs toegekend vanwege zijn grote bijdrage aan de kennis van en inzicht in de contemporaine geschiedenis bij een breed publiek.

Geert Mak met een halve fles whiskey op

Als het aan de gemiddelde middelbare schoolleerling ligt, dan kunnen de saaie geschiedenislessen wel wat gezelliger. Met een fles wijn erbij bijvoorbeeld. Of wacht, met anderhalve fles!

Historiezucht in het Rijksmuseum

Vorige maand verscheen het boek Historiezucht, over de negentiende-eeuwse “obsessie met het verleden”. Rond dit boek van historica Marita Mathijsen wordt dinsdag 19 november een bijeenkomst gehouden in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Geert Mak is somber over de stand van de Verenigde Staten

Zonder hond, maar vergezeld door zijn vrouw, volgde Geert Mak in een gloednieuwe Liberty Jeep grotendeels dezelfde route die John Steinbeck vijftig jaar eerder aflegde. Net als zijn voorganger met als doel om de stemming te peilen in het land dat hij als kind zo bewonderde.

‘In Europa’ verschijnt in het Chinees

Chinese uitgevers zijn zeer geïnteresseerd in uitgaven over onder meer de Nederlandse geschiedenis en ons cultureel erfgoed. Dat meldt Amsterdam University Press (AUP). Volgende week wordt in Beijing de Beijing International Book Fair (BIBF), een van de grootste boekenbeurzen ter wereld. Nederland is dit jaar gastland. Staatssecretaris Halbe Zijlstra opent

Ad van Liempt historicus van het jaar

Ad van Liempt is door lezers van het Historisch Nieuwsblad verkozen tot historicus van het jaar 2009. Lezers van het geschiedenismagazine konden kiezen uit twintig Nederlands historici. Ad van Liempt kreeg vijfentwintig procent van de stemmen. De maker van de goedbekeken NPS-televisieserie De Oorlog liet onder meer Maarten van Rossem

Verleden van Nederland

Boek over de geschiedenis van Nederland vanaf de prehistorie. Geschreven door Geert Mak, Piet de Rooy, Jan Bank, Gijsbert van Es René van Stipriaan.