Als tweede belangrijkste stad van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie was Boedapest even grandioos als Wenen, maar de twee steden hebben sinds 1918 een heel andere geschiedenis. Die van Boedapest zou je kunnen ophangen aan één jaar dat overal in de stad opduikt: 1956.
Na de toespraak van Russische partijleider Nikita Chroetsjov tijdens het twintigste partijcongres van de Communistische Partij (februari 1956), waar hij de door Stalin gepleegde misdaden veroordeelde, volgde een onrustige periode in het Oostblok, de communistische staten in Midden- en Oost-Europa.
Op 4 november 1956 vallen troepen van het Warschaupact Hongarije binnen. Ongeveer twee weken hiervoor is het land in opstand gekomen tegen het communistische regime.
Vandaag verschijnt het boek Achterlaten en opnieuw beginnen, over 400 jaar vluchtelingen in Nederland. Een fragment over de modelinburgeraars: de werklustige Hongaren
De van oorsprong Hongaarse schrijfster Agota Kristóf is woensdag op 75-jarige leeftijd overleden.
De Hongaarse Opstand was een massale volksopstand van achttien dagen die gericht was tegen het stalinistische bewind in de Volksrepubliek Hongarije. De aanvankelijk vreedzame opstand koste duizenden burgers het leven.
In Hongarije is vandaag stilgestaan bij een gebeurtenis die zich precies twintig jaar geleden voltrok. De ministers van Buitenlandse Zaken van Hongarije en Oostenrijk knipten het IJzeren Gordijn door.