Het Niemann Album bevat foto's die plaatsvervangend kampcommandant Johann Niemann tijdens de oorlog in vernietigingskamp Sobibor maakte.
Het huidige succes van het verhaal van 'Tante Roosje' is een mooie aanleiding om het werk van Verbum onder de aandacht te brengen.
Bij aankomst in Birkenau glipte Ernst Verduin stiekem uit de rij van voor vergassing geselecteerde vrouwen, kinderen en bejaarden.
Een overtuigend pleidooi om zorgvuldiger om te gaan met de geschiedenis en recht te doen aan de Judenrampe, een locatie die niet minder symbolisch is voor het grote leed van Auschwitz dan de twee beruchte toegangspoorten.
In Birkenau, het vernietingskamp van Auschwitz, zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen omgekomen. Onder hen bevonden zich maar liefst 900.000 Joden. De Hongaarse Jodin Olga Lengyel verloor er haar ouders, man en kinderen. Zelf overleefde ze het kamp. Haar memoires, Leven met de dood, vormen een van de meest schokkende eerstehands getuigenissen van het bijna ondraaglijke leven in
Rumoerige speelhallen, knipperende neonverlichting en luxe megahotels versus prikkeldraad, gaskamers en crematoriumovens. Het contrast tussen gokstad Las Vegas en concentratiekamp Auschwitz lijkt onoverbrugbaar groot. Toch spelen beide locaties een rol in de roman De foto van Salo Muller (1936).
Bij uitgeverij Verbum is onlangs een korte toegankelijke biografie van Anne Frank verschenen. Het boek is geschreven door Hans Ulrich.
Tijdens een excursie naar Auschwitz ziet Paul Glaser in een vitrine een koffer met daarop zijn eigen achternaam. Deze gebeurtenis zorgt er uiteindelijk voor dat hij besluit een boek te schrijven over zijn tante Roosje en een geheime familiegeschiedenis.
Bij uitgeverij Verbum verschijnt in mei een boek over een Joodse familie die tijdens de oorlog een onderduikadres vond in Kortenhoef. Het werd een traumatisch verblijf.
Afgelopen januari vond de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van het nazivernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in de plaats Oswiecim in Polen plaats. Precies 65 jaar geleden werd het kamp bevrijd door het Sovjetleger. De nazi’s vermoordden in de Tweede Wereldoorlog naar schatting 1,1 miljoen mensen in Auschwitz-Birkenau.
In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn wordt de komende maanden het verhaal verteld van de 83-jarige Rob Cohen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Auschwitz en andere kampen overleefde.