‘Den tilsandede kirke’, een begraven kerk in Denemarken

1 minuut leestijd
'Den tilsandede kirke' in Denemarken - Foto: CC/Zairon
'Den tilsandede kirke' in Denemarken - Foto: CC/Zairon

Wie Den tilsandede kirke voor het eerst ziet realiseert zich waarschijnlijk niet dat hier een kerk gaat. Alleen een deel van de kerktoren is namelijk nog te zien. Het grootste deel van de dertiende-eeuwse Deense kerk is bedekt door een dikke laag duinzand.

Den tilsandede kirke (begraven of ondergestoven kerk), oorspronkelijk Sint Laurentiuskerk, bevindt zich in de buurt van Skagen, in het uiterste noorden van Denemarken. Momenteel steekt alleen nog een deel van de toren boven de grond uit. De rest van de kerk is bedolven door het duinzand.

Bezoekers vinden rond de toren rode paaltjes die aangeven waar het schip en de sacristie van de kerk zich ongeveer bevinden. Ook het oude kerkhof is met dit soort paaltjes gemarkeerd.

Niet alleen de zee, ook duinzand neemt. De duinen in dit gebied schuiven ieder jaar maar liefst vijftien meter op naar het oosten en bedelven alles wat het tegenkomt. Het zand bereikte de Sint Laurentiuskerk in de achttiende eeuw. Het ging zo hard dat de gemeenteleden al snel letterlijk een weg naar de kerk moesten graven. In 1796 moest de kerk de deuren voorgoed sluiten.

Tilsandede Kirke, Skagen

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×