Dark
Light

Titanic-biscuitje onder de hamer

Koekje moet meer dan 10.000 euro opbrengen
1 minuut leestijd
Titanic-koekje
Titanic-koekje

Eind oktober wordt bij het Britse veilinghuis Henry Aldridge & Son een biscuitje geveild dat zich in 1912 aan boord van een van de reddingssloepen van de Titanic bevond. Het veilinghuis verwacht dat het koekje, dat onderdeel uitmaakt van een survivalkit, tussen de 10.500 en 13.500 euro op zal brengen.

Het biscuitje van de fabrikant Spillers and Bakers werd jarenlang als souvenir bewaard door James Fenwick, een passagier van de SS Carpathia die meehielp bij de hulpactie voor opvarenden van de Titanic. Hij vond het koekje in een van de sloepen en stopte het in een envelop waarop hij schreef: “Pilot biscuit from Titanic lifeboat April 1912.”

Volgens veilinghuis Henry Aldridge & Son gaat het om het meest waardevolle biscuitje ter wereld. Voor zover bekend is het het enige bewaard gebleven Titanic-biscuitje. De nieuwe eigenaar van het koekje krijgt ook foto’s en dagboekfragmenten van James Fenwick.

Objecten gerelateerd aan de ramp met de Titanic doen het altijd goed op veilingen.

Opvarenden in één van de reddingssloepen ban de Titanic, 1912 - Foto: RMS Titanic, Inc.
Opvarenden in één van de reddingssloepen ban de Titanic, 1912 – Foto: RMS Titanic, Inc.

Ramp

De Titanic was in 1912 het grootste passagiersschip ter wereld. Een technisch wonder dat door de media en de rederij werd bestempeld als onzinkbaar. Toch zonk de Titanic tijdens haar eerste reis van Southampton naar New York. In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam het schip in botsing met een ijsschots. Drie uur later was de Titanic vergaan. Van de 2201 passagiers kwamen er 1517 om het leven.

×