Turkije blokkeert Google Sites vanwege belediging Atatürk

1 minuut leestijd
Google Sites
Google Sites

De regering van Turkije heeft de toegang tot Google Sites geblokkeerd. Dit omdat Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, op een aantal van deze websites zou worden beledigd. Dat meldt Nu.nl.

Kemal Atatürk (1881-1938)
Kemal Atatürk (1881-1938)
Google Sites is een dienst van Google waarmee internetters op een eenvoudige manier een website kunnen maken. Op een aantal van deze websites zou Atatürk beledigd worden. Een Turkse organisatie die het gedachtegoed van Atatürk beschermt vroeg de rechter daarom de toegang tot Google Sites af te sluiten. Dat verzoek werd ingewilligd.

Kemal Atatürk (1881-1938) wordt door veel Turken gezien als de vader des vaderlands. Aanvankelijk heette hij Mustafa Kemal. Bij de invoering van achternamen in Turkije in 1934 verwierf hij de naam Atatürk, wat vader van de Turken betekent.

Wie in Turkije kanttekeningen plaatst bij der rol van Atatürk kan rekenen op protesten. In 2007 werd bijvoorbeeld de hoogleraar politieke wetenschappen Atilla Yayla door een openbare aanklager in Turkije aangeklaagd. De professor zou de grondlegger van het moderne Turkije hebben beledigd door in een toespraak te zeggen dat het eenpartijstelsel onder Atatürk misschien niet zo progressief was als de officiële staatsideologie stelt. Verder zette hij kanttekeningen bij de grote hoeveelheid standbeelden en foto’s van Atatürk. Yayla werd begin vorig jaar door een rechtbank in Izmir veroordeeld tot vijftien maanden voorwaardelijk.

Wetsartikel 301

In Turkije is wetsartikel 301 nog altijd van kracht. Deze wet bepaalt dat iedereen die de Turkse natie beledigd veroordeeld kan worden tot een celstraf van maximaal drie jaar. Van deze mogelijkheid wordt nog geregeld gebruik gemaakt. In het verleden werden onder meer de Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk en de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink op basis van dit artikel veroordeeld.

In 2007 werd YouTube in Turkije geblokkeerd nadat een Turkse rechter bepaalde dat de grondlegger van het land op die website was beledigd. Bij onderhandelingen met Turkije over een eventuele toetreding tot de Europese Unie (EU), drong de EU aan op afschaffing van het wetsartikel 301.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×