Twee kleine landschappen van de Franse kunstenaar Camille Corot (1796-1875) uit de Mesdag Collectie in Den Haag, waren ooit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit kwam onlangs aan het licht toen een conserveringsmedewerker voorbereidingen trof om de negentiende-eeuwse schilderijen opnieuw in te lijsten.
Landschap met ruiter (links te zien op de digitale reconstructie hierboven) en Landschap met hengelaar (rechts) schilderde Corot aan het einde van zijn leven. Toen een conserveringsmedewerker de uitgelijste schilderijen pal naast elkaar hield, viel hem op dat de voorstellingen haast naadloos op elkaar aansluiten.
Na verder onderzoek naar het verfoppervlak en bestudering van röntgenfoto’s, gemaakt door één van de schilderijenrestauratoren van het Van Gogh Museum, is nu met volledige zekerheid komen vast te staan dat de twee werken oorspronkelijk één geheel vormden.
Scheiding
De werken zijn waarschijnlijk tussen 1875 en 1878 van elkaar gescheiden, waarna ze op paneeltjes zijn geplakt. De twee schilderijen leidden hun eigen levens en kwamen op verschillende momenten in de collectie van het echtpaar Mesdag terecht, in 1878 en in 1889. Onduidelijk is of de beheerders van de collectie, het kunstenaarsechtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje van Houten, zich realiseerden dat de twee ooit één geheel vormden. De schilderijen hebben wel eenzelfde soort lijst en zijn vaak als koppel tentoongesteld.
Naar aanleiding van deze ontdekking zijn de twee schilderijen recent behandeld. Oppervlaktevuil en de sterk vergeelde vernissen zijn verwijderd en kleine beschadigingen in de verflagen zijn geretoucheerd. De oorspronkelijke kleurstellingen én de composities komen volgens het museum nu veel beter tot hun recht.
Er zijn geen plannen om de twee doeken weer samen te voegen, aangezien dat allerlei risico’s met zich mee brengt. De twee afzonderlijke paneeltjes tonen samen de geschiedenis van het oorspronkelijke schilderij. Vanaf vandaag zijn de werken naast elkaar te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag.