Tweede editie ‘DWDD Pop-Up Museum’ geopend

3 minuten leestijd
Daan Roosegaarde, Scheepvaartmuseum (© Pim Hendriksen)
Daan Roosegaarde, Scheepvaartmuseum (© Pim Hendriksen)

Het idee is eenvoudig: laat een aantal vaste klanten van ‘De Wereld Draait Door’ een keuze maken uit de depots van een aantal musea en maak vervolgens een hoop heisa. Afgelopen week werd de tweede editie van het DWDD Pop-up Museum geopend in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Boek bij de tentoonstelling: DWDD Pop-Up museum – Verborgen kunstwerken uit de Nederlandse Musea

De eerste editie van het DWDD pop-up museum was zo’n succes dat het schreeuwde om een vervolg. Opvallend verschil met de vorige editie is dat het deze keer niet louter en alleen om kunst gaat, maar ook geschiedenis een plaatsje heeft bemachtigd. Dit jaar mochten negen bekende DWDD gezichten een eigen ruimte inrichten in samenwerking met diverse musea. Het resultaat is een sterk wisselende tentoonstelling, die van 30 januari t/m 25 mei 2016 is te bezichtigen.

Keuze Beatrice de Graaf
Keuze Beatrice de Graaf

Het lichaam van de soldaat

Historica Beatrice de Graaf is voor haar aandeel in het pop-up museum gaan shoppen bij zowel het Nationaal Militair Museum als het Nationaal Archief. Haar thema is het lichaam van de soldaat. De Graaf stelt de militair in een kwetsbaar daglicht en maakt met enkele schilderijen, foto’s en objecten duidelijk dat soldaten van zacht vlees en vloeibaar bloed zijn gemaakt.

Van ouderwets kanonnenvlees naar onze tijden is geen bijster grote stap, zoals blijkt uit de beenprothese in woestijncamouflage van Jaaike Brandsma. Ze raakte in 2007 in Uruzgan bij een zelfmoordaanslag op de markt van Deh Rawood haar onderbeen kwijt. Zeven van haar collega’s raakten ook gewond, een van hen, luitenant Tom Krist, overleed. Waar militairen in propaganda meestal worden afgebeeld als onoverwinnelijke vechtmachines van staal, is het juist de fysieke kwetsbaarheid die de echte held van de fantasieheld onderscheidt.

Het tweehoornige monster van Faiyum, Arsinotherium zitteli Beadnell, Teylers Museum
Het tweehoornige monster van Faiyum, Arsinotherium zitteli Beadnell, Teylers Museum

Het rariteitenkabinet van Robbert Dijkgraaf

Een rariteitenkabinet of ‘Wunderkammer’ is een fenomeen uit het begin van de zestiende eeuw. Rijke adellijke heren mochten graag een kamer inrichten met wonderlijke apparaten, vreemde objecten en natuurhistorische voorwerpen. Iets minder rijke heren beperkten zich tot een kast. Eigenlijk zijn Museum Boerhaave en Teylers Museum zelf grote rariteitenkabinetten. Neêrlands trots in wetenschapsland Robbert Dijkgraaf heeft bij hen een boeiende keuze gemaakt.

Een van de objecten is een negentiende-eeuwse replica van een fossielkop van een Arsinoitherium zitteli een soort tweehoornige neushoorn die zo’n 30 miljoen jaar geleden in Afrika rondwandelde. Naast fossielen zijn er schelpen, mineralen, wetenschappelijke instrumenten en tekeningen van natuurlijke fenomenen te bewonderen.

Sander van de Pavert en het Mauritshuis
Sander van de Pavert en het Mauritshuis

De geschiedenisles van Lucky TV

Sander van de Pavert is de man achter Lucky TV. Hij koos uit de voorraad van het Mauritshuis zes portretschilderijen uit de Gouden Eeuw, waaronder een groot portret van koning-stadhouder Willem III door Godfried Schalcken. Geen onderwerp voor melige humor, zou je denken. Van de Pavert kwam echter op het idee om van zijn ruimte een echt museum(pje) te maken door een audiotour in te laten spreken door koning ‘Willy’.

Ook de andere deelnemers, waaronder Wim T. Schippers en actrice Carice van Houten, stelden een kleine tentoonstelling samen, gestoeld op persoonlijke voorkeuren en met wisselend succes. Zo kunnen liefhebbers van blote mannen weinig verrassend terecht op de afdeling van Paul de Leeuw. Daan Roosegaarde daarentegen verrast wel met een serie schilderijen uit het Scheepvaartmuseum. Aan elkaar geschakeld op horizonhoogte vormen de schilderijen nu één geheel in een donkere ruimte, waar een langzaam ronddraaiend vuurtorenlicht ze een voor een belicht en de bezoeker dwingt om het op ontdekkingsreis te volgen.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk liet bij de opening van het pop-up museum door minister Jet Bussemaker (OCW) weten dat dit wel de laatste keer is. Echt. Zie voor meer informatie: www.allardpiersonmuseum.nl

De deelnemende musea zijn: Teylers Museum, Museum Boerhaave, Scheepvaartmuseum, Universiteitsmuseum Groningen, Het Mauritshuis, Nationaal Militair Museum, Het Nationaal Archief, Bonnefantenmuseum, Boijmans van Beuningen, Kröller Müller Museum, Tropenmuseum en het Museum Volkenkunde.

Boek bij de tentoonstelling: DWDD Pop-Up museum – Verborgen kunstwerken uit de Nederlandse Musea

Het Allard Pierson Museum is tot en met 25 mei 'DWDD Pop-Up Museum'
Het Allard Pierson Museum is tot en met 25 mei ‘DWDD Pop-Up Museum’

Edwin Ruis MA is historicus. Hij geeft regelmatig wandellezingen in Rotterdam en Den Haag rond thema’s als spionage en oorlog, zoals de Rotterdam WO1 Spionagewandeling. Zie zijn eigen website www.voetspoorthemawandelingen.nl. Twitter/X: @E_Ruis

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×