Scheermessen worden al sinds mensenheugenis gebruikt. In de bronstijd gebruikte men bijvoorbeeld al scheerbladen gemaakt van brons. Het veiligheidsscheermes is van meer recenter datum. Het werd uitgevonden in de negentiende eeuw. Dit type scheermes maakt gebruik van een gesmeed blad waardoor de messen niet meer constant geslepen hoeven te worden.
De Amerikaanse zakenman King Camp Gillette (1855-1932) bracht in 1901 het eerste veiligheidsmes met wegwerpmesjes op de markt met zijn bedrijf Gillette Safety Razor Company. Hetzelfde jaar kreeg hij patent op zijn uitvinding (15 november).
Gillette’s scheermes werd afgedekt door het apparaat waardoor men niet meer het risico liep op dikke sneden. Gebruikers konden zich hierdoor zonder al te veel risico zelf scheren. De uitvinder zorgde er ook voor dat de mesjes niet meer geslepen hoefden te worden. Waren de mesjes bot, dan stak men gewoon een nieuw, scherp mesje in het apparaat. Voor de uitvinding van het veiligheidsscheermes gebruikten mannen lange rechte scheermessen om zich te scheren. Het risico op verwondingen was daarbij veel groter. Ook moest dit mes vaak geslepen worden om te voorkomen dat men de huid bij het scheren open haalde.
Verlies voor King Camp Gillette
De Duitse broers Frederick, Otto en Richard Kampfe ontwikkelden in 1875 al een veiligheidsscheermes. Bij deze variant moesten de messen echter nog steeds vaak geslepen worden. De uitvinding van Gillette, het veiligheidsscheermes mét vervangbare messen, was op dit punt een grote verbetering. Gillette werd miljonair met zijn uitvinding. Hij werd ook een beroemd man omdat zijn beeltenis in de beginjaren op alle scheermesverpakkingen te zien was. het bleef de uitvinder overigens niet voor de wind gaan. In 1929 verloor Gillette vrijwel zijn gehele fortuin tijdens de beurscrash die dat jaar in Amerika plaatsvond.
Het elektrische scheerapparaat verscheen in 1931 voor het eerst op de markt. De Amerikaanse uitvinder Jacob Schick was de eerste die een dergelijk apparaat introduceerde. De uitvinding sloeg aan omdat mannen nu geen water en zeep meer nodig hadden bij het scheren. Bij mannen die zich echt glad wilden scheren bleef het veiligheidsscheermes echter populair.
Boek: Gladde jongens – De Kunst Van Het Scheren