Unesco-dossier Teylers Museum voltooid

//

Halbe Zijlstra en Marjan Scharloo met het dossier
Staatssecretaris Halbe Zijlstra Van Cultuur heeft zaterdag in het Teylers Museum in Haarlem een compleet Unesco-dossier overhandigd gekregen. Het is de bedoeling dat het oude museum een plek krijgt op de Werelderfgoedlijst van de VN-organisatie.

December vorig jaar maakte de staatssecretaris bekend dat het kabinet besloten had het Teylers Museum voor te gaan dragen voor de Werelderfgoedlijst. Zaterdag kreeg de bewindsman het bij die voordracht horende Unesco-dossier overhandigd.Teylers Museum – Foto: CC/Edi Weissman

Dit tijdens de opening van de tentoonstelling Hulde! Verering in de Gouden Eeuw.

Op maandag 30 januari zal het bijna kilo zware dossier in Parijs overhandigd worden aan Kishore Rao, directeur van het World Heritage Centre van Unesco. Het dossier wordt hem aangeboden door de Plaatsvervangend Permanent Vertegenwoordiger bij Unesco, Liefke Reitsma, en museumdirecteur Marjan Scharloo.

Vanaf dan zal het rapport kritisch bestudeerd worden. In de zomer van 2013 wordt duidelijk of Teylers Museum daadwerkelijk op de Werelderfgoedlijst komt.

Nederland heeft nu negen sites op de lijst staan. De grachtengordel van Amsterdam werd in 2010 als laatste aan de lijst toegevoegd.

Teylers Museum

Het Teylers Museum is het oudste openbare museum in Nederland. Het werd in 1784 geopend als kennisinstituut voor eigentijdse kunst en wetenschap. Doelstelling was alle beschikbare kennis in een encyclopedisch opgezette Ovale Zaal bijeen te brengen en toegankelijk te maken, zonder dwang van Kerk of Staat.

De eerste aankoop van Teylers Museum was in 1780 een zeldzame eerste druk van de Encyclopédie van Diderot en d’Alembert. Van haar opvolger en concurrent, de Encyclopédie Methodique, bewaart Teylers Museum het meest complete exemplaar ter wereld. Deze bestaat uit 195 banden.

Categorieën

Vorige verhaal

Ron Paul en het libertarisme

Volgende verhaal

Albert Schwertman (1926-2016) – Communist in Oost-Groningen

Onze belangrijkste rubrieken: