Het Van Gogh Museum heeft een karakteristiek schilderij van Jean-François Millet (1814-1875) aan de collectie toegevoegd. Werk van deze kunstenaar is interessant voor het museum, omdat Millet een belangrijke bron van inspiratie was voor Vincent van Gogh.
Het aangekochte werk, met de titel Mest verspreidende boer, dateert uit 1851 en stond al enige tijd op het wensenlijstje van het Amsterdamse museum. Te zien is een boer die mest over het land verspreidt. Het museum over het schilderij:
“Millet zette de aardse kleuren op de voorgrond af tegen de kleurrijke, zachte tinten van de avondschemering. Die kondigt het einde van de werkdag aan en daarmee een moment van rust voor de boer. Millet deinsde er niet voor terug om het zware leven van de boeren te benadrukken in zijn werk, iets waar veel kunstenaars hem om bewonderden. Voor Van Gogh was Millet misschien wel zijn belangrijkste rolmodel.”
De Nederlander noemde de kunstenaar ooit ‘Vader Millet, raads- en leidsman in alles, voor de jongere schilders.’
Al toen Van Gogh als jongeman werkzaam was in de kunsthandel, verzamelde hij goedkope reproductieprenten van Millets werk. En toen hij op zijn zevenentwintigste de keuze voor het kunstenaarschap maakte, wilde hij net als Millet een schilder van het boerenleven worden. De prenten in zijn verzameling waren een belangrijke inspiratiebron. Hij maakte er zowel precieze getekende kopieën van als vrije geschilderde interpretaties in eigen kleurcombinaties.
Over het werk van Millet werd gezegd:
‘Zijn boeren lijken te zijn geschilderd met de aarde die ze zaaien.’
Dit inspireerde Van Gogh en hij paste het toe in zijn eigen schilderijen, zoals De aardappeleters (1885).
Het Van Gogh Museum toont de nieuwe aanwinst in een presentatie met enkele schilderijen en tekeningen van Van Gogh waarin Millets invloed zichtbaar is.