Vondsten hobby-archeologen door wetenschappers in kaart gebracht

1 minuut leestijd
PAN
PAN

Om de vondsten van hobby-archeologen goed in kaart te brengen zijn de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de samenwerking aangegaan. De vondstencollecties van hobby-archeologen vertegenwoordigen een grote wetenschappelijke en educatieve waarde, maar zijn nog niet systematisch geïnventariseerd en daardoor niet beschikbaar voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en het brede publiek. Daar komt nu verandering in.

Dankzij het project Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) wordt de informatie over de oudheidkundige voorwerpen die door hobby-archeologen zijn ontdekt, bewaard voor toekomstige generaties. Woensdag wordt de website en database met de archeologische vondsten gepresenteerd op portable-antiquities.nl.

Het project is een samenwerking tussen wetenschap en het brede publiek. Doel is om oudheidkundige vondsten in privébezit, met name metaalvondsten gevonden met behulp van een metaaldetector, te documenteren, online te publiceren in een nationale databank en zo de informatie over de vondsten beschikbaar te maken voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en het brede publiek. VU-hoogleraar Nico Roymans (West-Europese Archeologie):

“Verzamelaars melden spectaculaire vondsten zoals gouden sieraden en zilveren munten, maar ook eenvoudige ontdekkingen zoals fragmenten van kledingspelden en wapentuig.”

Website

In een half jaar tijd zijn meer dan tienduizend vondsten gemeld aan het PAN-project en vanaf woensdag zijn de eerste beschrijvingen en foto’s gereed om op de website te raadplegen. Elke maand komen er honderden bij.

Roymans:

“Als iedereen zijn vondsten laat opnemen in onze database dan ontstaat een schat aan nieuwe informatie over de Nederlandse geschiedenis van de late prehistorie tot in de premoderne tijd.”

Het project wordt met bijna 2 miljoen euro gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en gecoördineerd door de Vrije Universiteit Amsterdam. Na vier jaar wordt de website verder onderhouden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Overzicht van boeken over archeologie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×