Dark
Light

Voorloper van de pizza gevonden in ruïnestad Pompeii

Auteur:
1 minuut leestijd
De afbeelding van de pizza
De afbeelding van de pizza - Foto: Archeologisch Park van Pompeii

Op een ongeveer tweeduizend jaar oude muurschildering die recent in Pompeii is ontdekt, is een afbeelding van een soort pizza te zien. Dat heeft het Archeologisch Park van Pompeii bekendgemaakt.

De muurschildering is aangetroffen in de hal van een huis dat verbonden was aan een bakkerij. De archeologen maken gelijk duidelijk dat het natuurlijk niet om een afbeelding van een ‘echte pizza’ gaat, daarvoor ontbreken namelijk enkele klassieke ingrediënten zoals tomaat en mozzarella. Het ‘platte brood’ zou echter wel een voorloper kunnen zijn van het moderne gerecht, dat in 2017 de status van Werelderfgoed kreeg.

Granaatappels en dadels

Het gebouw waarbij de fresco is gevonden werd in de negentiende eeuw gedeeltelijk opgegraven. Begin dit jaar werden de werkzaamheden hervat en stuitten onderzoekers dus op de muurschildering. Naast de afbeelding van de ‘pizza’ is een wijnbeker te zien. Volgens archeologen werd het belegde platbrood zo’n tweeduizend jaar geleden mogelijk gegeten met fruit zoals granaatappels of dadels, of belegd met kruiden en een soort pestosaus (moretum in het Latijn). Op het dienblad liggen ook stukken gedroogd fruit.

In de omgeving van het pand zijn afgelopen weken verder de skeletten van drie personen gevonden. Zij lagen in de buurt van de oven in de werkruimten van het huis.

Pompeii werd in 79 na Christus verwoest door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. De stad werd bedolven onder de as en lava en bleef zo eeuwenlang bewaard. Sinds de ontdekking van de ruïnestad in de zestiende eeuw doen archeologen er onderzoek. De vondsten geven meer inzicht in het dagelijks leven in de Romeinse stad.

Italiaanse video over de ontdekking:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.445 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×